Itt a sokkoló áremelés: durván drágul ez a zöldség sok piacon

agrarszektor.hu2024. szeptember 15. 11:31

Második, emelkedő árakkal és csökkenő kínálattal jellemezhető szakaszába lépett a lengyel paprikaszezon. Ez azt jelenti, hogy szeptemberben jelentősen drágult a hajtatott paprika a nagybani piacokon az országban.

Lengyelországban a paprikaszezonra jellemző, hogy két jól elkülöníthető szakaszra bontható: a szezon általában egyre növekvő kínálattal, dominánsan csökkenő ártrenddel indul, majd szeptembertől ez a tendencia megfordul, és a fogyatkozó kínálatot áremelkedés kíséri. Ettől a mintázattól az idei szezon sem tér el, bár a piros és sárga kaliforniai paprika árai esetében júliusban átmeneti áremelkedés volt látható - ezt követően azonban visszatért a hosszabb távú csökkenő tendencia. A paprikaárak idei alakulására jellemző, hogy a szezon derekánál bekövetkezett áresés nem volt olyan erős, mint az előző években. Ennek oka az egész nyári időszakban uralkodó kedvezőtlen időjárás volt, ami hátrányosan befolyásolta sok zöldségféle, köztük a paprika termését is - írja a FruitVeB.

Szeptember elején megkezdődött a paprika (különösen a piros és a sárga kaliforniai paprika) árának emelkedése, ami annak a jele, hogy a szezon a második szakaszba lépett. Ezért két hét alatt a piros és a sárga paprika értékesítési ára a 4,50-6,00 PLN/kg (415-555 Ft/kg) tartományba emelkedett, ami 17%-os drágulást jelent az idei minimumárhoz képest, ráadásul ez a szint már magasabb, mint az előző öt évben bármikor.

Ennél is nagyobb mértékű áremelkedés látható a zöld kaliforniai paprika piacán, ahol a minimum árhoz képest 38%-os drágulás következett be, de az ártartomány alsó és felső széle elég messze van egymástól, nagy a szórás az árakban (3,5-5,5 PLN/kg, azaz 325-510 Ft/kg). Ez a meglehetősen jelentős szórás abból adódik, hogy nagyok a regionális eltérések: Mazóviában a legmagasabb a zöld paprika ára.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
piac, nagybani, zöldség, áremelkedés, paprika, nagybani-piac, lengyelország, értékesítés, szezon, piros, sárga, kaliforniai-paprika,