Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.16. hétfő

agrarszektor.hu2024. szeptember 16. 07:45

Nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.09.16.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.09.16.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.09.16.) napon.

2024.09.16. hétfő: Nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Az Észak-Dunántúlon délelőtt még többfelé erős, Sopron környékén és a Bakonyban viharos lökések várhatók, majd fokozatosan mérséklődik az északnyugati szél. Másutt helyenként élénkül meg a délkeletire, keletire forduló légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 18 fok között valószínű, keleten lesz enyhébb az idő. Késő estére 8 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az ilyenkor szokásosnál továbbra is jóval hűvösebb időre számíthatunk, emiatt egyesek továbbra is hidegfront jellegű változásokat tapasztalhatnak. Ilyen lehet a fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenése.

A következő napon várható időjárás

2024.09.17 kedd: Változóan felhős időre számíthatunk, több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat eső, zápor. Hajnalban pára-, ködfoltok alakulhatnak ki. Az általában északkeleti, északi irányú szél helyenként megélénkül. Délutánra 16 és 23 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Egyre több magyar mond le ezekről az élelmiszerekről: mi történik itt?

Az elmúlt időszakban gyökeresen megváltoztak a magyarok élelmiszervásárlási szokásai, a lakosság több mint kétharmadánál ugyanis a fő preferencia az egyes termékek ára lett. Emiatt egyre többen fordulnak a diszkontláncok felé, de ebből az is következik, hogy a diszkontláncok részéről is csökkent a minőség iránti igény. Erről Raskó György beszélt az Agrárszektornak, aki azt is hozzátette, hogy bár az idei évben az aszály okozott gondokat a mezőgazdaságban, jelenleg nincsenek olyan globális folyamatok, amelyek a közeljövőben az élelmiszerek árának tartós emelkedésével járnának. A szakember szerint a fogyasztás-csökkenés nem magyar sajátosság, egész Európára jellemző folyamat, még ha ennek mértéke nem is olyan magas, mint nálunk.

Sokan tartanak otthon orchideát, de rosszul gondozzák: itt rontják el

Napjainban szinte minde háztartásban talélkozhatunk orcideával. Ez a növény különleges, színes virágaival ékesíti ablakpárkányainkat, de van olyan időszaka is, amikor nem virágzik. Ebben az állapotában sem szabad megfeledkezni a növényről, ilyenkor is megfelelő gondozást igényel annak érdekében, hogy a következő szezonban is bőségesen virágozzon, egészséges legyen.

Hihetetlen, de igaz: ennyire nem veszik már ezt a traktort a magyarok

2024 augusztusában a magyar gazdák 53,7 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 nyolcadik hónapjához képest azonban 76,2 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka augusztusbanban a John Deere volt, amelyből 21-et adtak el a hónapban, a második helyen a Solis végzett, abból 8 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Fendt, a negyedik a Kubota, az ötödik pedig a VST volt az év nyolcadik hónapjában. Miután májusban kilökték az élről az addig szinte mindig vezető John Deere-t, múst úgy tűnik augusztusban sikerült visszatalálnia a dobogó tetejére.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Időzített bomba rengeteg magyar otthona: kevesen tudnak róla, semmi perc alatt porrá éghet a lakás

A hazai lakástüzek jelentős része elektromos meghibásodások miatt keletkezik. Mint a katasztrófavédelemtől megtudtuk, sokszor az a probléma, hogy a lakóházak elektromos hálózatait nem annyi eszközre tervezték régen, mint amennyit manapság használunk. Emellett több esetben emberi hiba áll a tragédiák mögött. A megkérdezett biztosítók is arról számoltak be: az elektromos eszközök miatti tűzesetek jelentős százalékát teszik ki a tűz miatti kárrendezéseknek. Azt mondták: gyakori probléma, hogy a fogyasztók nagyszámú készüléket csatlakoztatnak egyetlen aljzatra. Azt is megkérdeztük, mikor nem térítenek a lakásbiztosítások az elektromossághoz kapcsolódó kéresetekben és kiderült: sok esetben az elektromos autók, kerékpárok, rollerek töltése során keletkező túlfeszültségi károk is ilyenek lehetnek. Érdemes átböngészni a szerződéseket.

Súlyos bírság jár ezért: sok magyar nem is tudja, de a börtönt kockáztatja ezzel

Szinte alig kezdődött el az ősz az elmúlt napok hűvösebb, csapadékosabb időjárása miatt lehet, hogy idén jóval előbb kezdődik meg fűtési szezon a magyar háztartásokban. Mint minden évben úgy idén is már jó előre betáraztak fával a hidegebb hónapokra, sok család pedig csak most rendeli meg a téli tűzifát, azonban vannak, akik maguk szeretnék összegyűjteni a tüzelőt. Az úgynevezett „megélhetési” fatolvajok évről-évre óriási károkat okoznak a hazai erdészeteknek, mindezt úgy, hogy tettükkel komoly büntetési tétellel számolhatnak. Ugyanakkor az is igaz, hogy vannak olyan térségek, ahol az elmúlt időszakban mérséklődött a falopások száma. Magyarország legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója, a somogyi SEFAG Zrt. a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy társaság működési területén a 2022-2024 közötti időszakban a felderített és eljárás alá vont illegális fakitermelések és falopások csökkenő tendenciát mutatnak. Ezzel szemben a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. lapunknak elmondta, hogy a 2023-2024 éveket összevetve az események száma szinte pontosan megegyezik náluk.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,