Rengeteg van már ebből az állatból itthon, mégsem ritkítják őket

agrarszektor.hu2024. szeptember 16. 14:28

A felére kellene csökkenteni a szarvasállományt Magyarországon, mostanra ugyanis jelentősen túlszaporodtak a hazai erdőkben. Ez pedig sem az állatnak, sem pedig az embernek nem jó. Az egyik legnagyobb baj jelenleg az, hogy a vadászok nem szívesen ritkítják a vadakat, mert azt szeretik, ha sok van belőlük az erdőben. 

Túlszaporodtak a szarvasok Magyarországon, aminek az az oka, hogy a hivatásos és a sport-vadászok is túlkímélték itthon az állományt. Mindenki azt szerette volna ugyanis, hogy több legyen az állatból, egy idő után azonban túl sok lett, ez pedig az állat és az ember számára sem jó - mondta az InfoRádiónak Hopp Tamás, a Zalai Gímszarvasért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az állatok, ha nagyon fölélik a környezetüket és túl sokan vannak, akkor korcsosulhatnak. Példaként említette, hogy több bikát ölnek meg az egymás közötti harcában, mert sokan vannak és harcolnak a tehénért, és ez véres küzdelem lehet, míg ha normális az állomány, akkor a gyengébb belátja, és inkább lelép.

A szarvasállomány megfelezésére volna szükség. A terítéket tíz százalékkal minden évben emelni kéne, amíg el nem érjük a megfelelő mennyiséget. Ezt azonban nem szívesen csinálják a vadászok, mert ők is azt szeretik, ha sok a vad az erdőben

- közölte a szakember.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
erdő, mezőgazdaság, szarvas, vadászat, magyarország, bika, állomány, vadász, vadállomány,