Vetés szeptemberben: ezeket a zöldségeket akár még most is ültetheted

agrarszektor.hu2024. szeptember 16. 16:31

Az ősz sokak számára jó alkalmat ad arra, hogy valami egészen újba fogjon a kertjében. A viszonylag hűvösebb időnek köszönhetően ilyenkor lehetőség van olyan zöldségtermesztésre, amelyekkel változatosabbá tehetjük kertünket, és változtatni is tudunk étkezési szokásainkon. A HelloVidék a teljesség igénye nélkül megnézte, melyek azok a zöldségek, amelyeket most érdemes elültetnünk.

Répa

A sárgarépa kiváló választás az őszi vegetációs időszakra, mivel hűvös időben fejlődik, és az őszi hónapokban kevesebb kártevővel szemben van kitéve. Ha hűvösebb hőmérsékleten termesztik, akkor jóval édesebb lehet az ízük ezeknek a tápláló zöldségeknek a késő őszi betakarítás során. Fontos, hogyha lehet akkor a répát felásott, lazított, szerves anyaggal dúsított, laza talajba vessük, mert akkor fejlődik szépen. Ha van rá mód, akkor ültessünk a sorok közé hagymaféléket a kártevők féken tartására. A talajhőmérséklet kulcsjelentőségű a répák számára. 5 ºC alatt a csírázás nehezen indul be. Azonban 10 ºC talajhőmérséklet felett már néhány nap múlva megjelennek a csíranövények.

Spenót

A spenót kiváló őszi zöldség, a hűvös őszi időben virágzik, és salátákhoz vagy főzéshez tökéletes választás egyaránt. A spenót jól vízelvezető talajban, részleges, vagy teljes napon fejlődik a legjobban. Fontos, hogy legalább hat héttel az első fagy előtt ültessük el az őszibetakarítás előtt. A spenót vetéséhez fontos, hogy megfelelően előkészítsük a talajt. Itt érdemes felhívni a figyelmet, hogy a laza homokot, és a szélsőséges talajviszonyokat nem kedveli. A fejlődéséhez optimális körülmények között 16 °C-ot igényel, de csírázása már néhány fokkal a fagypont felett megindul. A gyomláláson és kapáláson kívül más ápolási munkát nem igényel. Ha fóliában termesztjük, akkor, ha lehet sokat szellőztessük.

Kelkáposzta

A kelkáposzta az egyik legmegbízhatóbb és legtáplálóbb zöldség, amelyet ősszel Nagyon jól tűri a hideget, édesebb az íze is, miután fagynak van kitéve. Ennek az az oka, hogy a növény a keményítőt cukrokká alakítja, védőmechanizmusként a hideg ellen, és lágy, ízes leveleket ad. A kelkáposztát legalább 8 héttel az első fagyok előtt érdemes elültetni. A kelkáposzta ültetése nem igényel különösebb szaktudást, azonban fontos, hogy a megfelelő talajt válasszuk, amely tápanyagban gazdag és jó vízelvezetéssel rendelkezik. A növényeket érdemes védeni a kártevőktől és a betegségektől, amelyek káros hatással lehetnek a növényre és a termésre is.

Borsó

A borsó szereti a hűvös időt, ilyenkor virágzik igazán jól így tökéletes az őszi ültetésre. Ha lehet még kora ősszel ültesd el, és takarítsd be az első fagyok előtt. A borsó azért is jó választás az őszi ültetésre, mert segít megkötni a nitrogént a talajban, gazdagítva azt a későbbi növények számára. A borsó fényigénye nagy, így világos, árnyékolástól mentes területen végezzük a vetését. Hasonlóan hidegtűrő növény, már akár 3-4 °C-on csírázik. A borsót a legjobb, ha meszes, tápanyagdús talajba vetjük, és ha lehet, akkor a magok helyét locsoljuk be előtte. Ha végeztünk a vetéssel ismételten locsoljuk meg.

Brokkoli

A brokkoli hűvös évszakos növény, amely ősszel virágzik, és 18- 23 °C-on csírázik fejlődik a legjobban. Ez egy tápanyagban gazdag zöldség, amely tökéletes az őszi kertekbe. A brokkoli (Brassica oleracea) vagy spárgakel a keresztesvirágúak családjába tartozik, amely magában foglalja a kelbimbót és a karfiolt is. Ezek a tápláló növények jól nőnek enyhe és a hideg őszi hőmérsékleten. Ha lehet, akkor itt is lehetőleg 6-8 héttel az első fagyok előtt ültessük a zöldséget az optimális növekedési feltételek érdekében. A brokkolit olyan helyre érdemes ültetni, ahol naponta legalább 5-8 órányi napfény éri. A napfény hiánya ugyanis kis fejű termést eredményezhet.

Retek

Ha nincs sok időnk várni, akkor a retek remek választás lehet az őszi zöldségek ültetésére. Ezek a gyorsan növekvő zöldségek akár 30 nap alatt képesek kifejlődni, így máris be is takaríthatjuk őket. A retek alapesetben hűvös hőmérsékleten fejlődik, jó hír, hogy az őszi retek gazdagabb, fűszeresebb ízt nyújthat, mint a nyári hónapokban termesztettek.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növénytermesztés, zöldség, borsó, spenót, kiskert, retek, brokkoli, veteményes, növénygondozás, répa, kelkáposzta,