Ez durva: soha nem látott megállapodást kötött Ausztrália az arabokkal

agrarszektor.hu2024. szeptember 17. 11:29

Ausztrália kereskedelmi megállapodást kötött az Egyesült Arab Emírségekkel, amely az ausztrál termékek mintegy 99 százaléka esetében megszünteti a vámokat. A megállapodás a várakozások szerint szerint az első évben 135 millió ausztrál dollár megtakarítást fog eredményezni az országnak. A megállapodás várhatóan még idén hatályba fog lépni.

Létrejött a kereskedelmi megállapodás Ausztrália és az Egyesült Arab Emírségek között, amely Ausztrália legnagyobb kereskedelmi és befektetési partnere a Közel-Keleten. A statisztikák szerint a két ország közötti kétoldalú kereskedelem értéke tavaly 9,9 milliárd ausztrál dollár volt, míg a kétoldalú befektetések értéke 20,6 milliárd ausztrál dollárt tett ki - írta meg a Reuters. Don Farrell ausztrál kereskedelmi miniszter elmondása szerint

a kereskedelmi megállapodás értelmében az ausztrál export várhatóan évi 678 millió ausztrál dollárral fog növekedni, de ez a megállapodás többet jelent Ausztrália számára a számoknál.

A megállapodás ugyanis keretet biztosít Abu Dhabi számára a kritikus ásványkincsekbe történő befektetések ösztönzésére, míg a bányaipar a timföldexportra vonatkozó vámcsökkentésekkel fog profitálni - mondta a kereskedelmi miniszter egy nyilatkozatában. Ausztrália legfontosabb exportcikkei közé tartozik az Egyesült Arab Emírségekbe a hús, a tejtermékek, az olajos magvak, a tenger gyümölcsei, az acél, a repcemag, a diófélék, a méz, a szén, a csicseriborsó és a lencse.

Az Ausztrál Húsipari Tanács üdvözölte a kereskedelmi megállapodást, és kijelentette, hogy az nagyobb hozzáférést biztosít a gazdák számára az ausztrál marha-, bárány- és kecskehús létfontosságú piacához. A megállapodás várhatóan még idén hatályba fog lépni.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, ausztrália, kereskedelem, megállapodás, importvám, vámmentes, mezőgazdasági-termékek, kétoldalú, élelmiszerimport,