Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.17. kedd

agrarszektor.hu2024. szeptember 17. 07:45

A nyugati, délnyugati tájakon és a főváros környékén kialakuló réteges felhőzet napközben fokozatosan szakadozik, gomolyosodik - néhol maradhatnak tartósan felhős tájak - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.09.17.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.09.17.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.09.17.) napon.

2024.09.17. kedd: A nyugati, délnyugati tájakon és a főváros környékén kialakuló réteges felhőzet napközben fokozatosan szakadozik, gomolyosodik - néhol maradhatnak tartósan felhős tájak. Másutt a látási viszonyok javulása után általában naposra fordul az idő, északkeleten lehet felhősebb az ég. Néhol szitálás, főként az északkeleti harmadban zápor, kis eséllyel zivatar is előfordulhat. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, csak helyenként élénkül meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között valószínű, a legtovább felhős nyugati részeken számíthatunk az alacsonyabb értékekre. Késő estére általában 9 és 16 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Kedden számottevő fronthatásra már nem kell számítanunk.

A következő napon várható időjárás

2024.09.18 szerda: Gyengén és közepesen felhős tájak egyaránt lehetnek, néhány futó zápor nem zárható ki. Hajnalban pára-, ködfoltok képződhetnek. Az északkeleti szél több helyütt megélénkül. Hajnalban 7, 14, a délutáni órákban 21, 26 fok valószínű.

Friss híreink:

Itt a figyelmeztetés: súlyos árat fizethetünk a tilalom megszegéséért

10 ezer forinttól akár egymillió forintos bírságot is kaphat az, aki megsérti a tűzgyújtási tilalom szabályait Magyarországon - tájékoztatta az Agrárszektort Nagy Dániel, a Nébih erdészeti főfelügyelője. Kiemelte, habár ez ritka, de amennyiben akkora tüzet okoz valaki, hogy tűzoltó beavatkozásra van szükség, 20 ezertől 3 millió forintig is terjedhet a bírság mértéke. A szakember hangsúlyozta, a klímaváltozás miatt fel kell készülni arra, hogy a tűzszezon már februárban elkezdődik itthon és egészen szeptember-októberig kitart majd, ráadásul sokkal intenzívebb, gyorsabban terjedő erdőtüzekre számíthatunk a jövőben.

Most védekezünk a hatalmas víz ellen, ami jövő nyáron jól jönne

A klímaváltozás következtében fellépő hirtelen lezúduló csapadék és az általa okozott villámárvizek komoly veszélyt jelentenek Magyarországon, a napokban jelentkező Ausztria felől érkező árhullám és a heves dunántúli csapadék következtében komoly kárt szenvedhetnek az ártéri épületek, különösen a nyaralók, horgásztanyák és akár mezőgazdasági telepek is. A jelenlegi helyzetben veszélyes földcsuszamlások is kialakulhat és megjelenhetnek a lakott területeken a víz elől menekülő vadak is. A vízvédelmi rendszerek és a természetes vízvisszatartó képességek fejlesztése elengedhetetlen a jövőbeli károk megelőzése érdekében. A vízgazdálkodás átalakítása nemcsak a villámárvizek elleni védekezésben játszik kulcsszerepet, hanem az agrárium számára is fontos erőforrást jelenthet az egyre súlyosbodó aszályos időszakokban. A most lezúduló árhullámra ugyanis később nagy szüksége lenne a mezőgazdaságnak.

Egyre több magyar mond le ezekről az élelmiszerekről: mi történik itt?

Az elmúlt időszakban gyökeresen megváltoztak a magyarok élelmiszervásárlási szokásai, a lakosság több mint kétharmadánál ugyanis a fő preferencia az egyes termékek ára lett. Emiatt egyre többen fordulnak a diszkontláncok felé, de ebből az is következik, hogy a diszkontláncok részéről is csökkent a minőség iránti igény. Erről Raskó György beszélt az Agrárszektornak, aki azt is hozzátette, hogy bár az idei évben az aszály okozott gondokat a mezőgazdaságban, jelenleg nincsenek olyan globális folyamatok, amelyek a közeljövőben az élelmiszerek árának tartós emelkedésével járnának. A szakember szerint a fogyasztás-csökkenés nem magyar sajátosság, egész Európára jellemző folyamat, még ha ennek mértéke nem is olyan magas, mint nálunk.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Láthatatlan gyilkos vadászik a magyarokra: naponta 4 ember hal meg emiatt a saját otthonában

2023-ban összesen 1548 halálos otthoni baleset történt Magyarországon, kevesebb mint az elmúlt években bármikor. Az esetszámok azonban még így is azt jelentik, hogy naponta átlagosan 4 ember veszíti életét odahaza. A legtöbb áldozatot, az esés, csúszás, botlás követeli, de sokan halnak meg tűztől, fulladástól, és 2022-höz képest jócskán megnövekedett a mérgezéses halálesetek száma is.

Kifakadtak a hírneves magyar borászok: emlékezetes lesz ez a 2024-es évjárat!

Az idei szüret eddigi része extrém módon korai és különösen nehéz volt. Csökkenő eladásokról, klímaváltozás okozta sokkról meséltek a HelloVidéknek a hazai borászok, akiktől azt is megtudtuk, hogy a negatív tendenciák miatt idén áremelésről alig lehet szó, jó esetben (a már pincékben ragadt tételek miatt) csak tartani lehet az árakat. A fehérboros vidékek azért jóval kevésbé borúlátóak, nem véletlenül…

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,