Indul a pénzosztás: 150 milliárdot szórnak szét itthon, sokan örülhetnek

agrarszektor.hu2024. szeptember 17. 09:02

Hosszú idő után először pörgött fel látványosan a hazai uniós fejlesztési intézményrendszer, csak a múlt héten majdnem 100 milliárd forintnak lett gazdája. Erről Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke beszélt, aki szerint több pályázati felhívás jelent meg az elmúlt időszakban, amelyek szinte kivétel nélkül a hazai élelmiszeripar versenyképességének javítására hivatottak. Hétfőtől már a nagy élelmiszeripari cégek pályázhatnak, amelyek akár 5 milliárdot is kaphatnak egy-egy beruházásukra.

Magasabb ütemre kapcsolt a hazai uniós fejlesztési intézményi rendszer, erre utal, hogy a múlt héten 77 pozitív támogatói döntés született, csak szeptember 12-én, egy nap alatt 75 pályázat kapott zöld jelzést - írta meg a Világgazdaság. A szeptember 9-ei héten a pályázatok hivatalos honlapjára felkerült támogatott projektek összértéke meghaladta a 100 milliárd forintot, amelyből a legnagyobb tételt a Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt 78 milliárd forint keretösszegű munkaerőpiaci projekt képviselte, a többit, bő 20 milliárdot pedig a települések fejlesztésére hivatott TOP Pluszból ítélték oda.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy a közvélekedéssel ellentétben tagállami mércével nézve Magyarország egyáltalán nem áll rosszul az uniós pályázatok lehívása terén. A szeptember 16-i, hétfő reggeli állás alapján a 2021-2027-es uniós ciklus félidejében az operatív programokból már 3686 milliárd forint támogatást ítéltek oda a kedvezményezetteknek, amiből 3340 milliárd forint hatályos szerződéssel rendelkezik, a kifizetett összeg pedig 1715 milliárd forintot tett már ki.

Felpörögtek az élelmiszeripari beruházások

Több pályázati felhívás jelent meg az utóbbi hónapokban, legnagyobb számban a vidékfejlesztési és agrár pályázatok - erősítette meg Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke. A szakértő szerint egyértelműen az élelmiszeripari pályázatok mennek most a legjobban: a kisebb cégekre szabott kiírás, amely „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” nevet viselte, és 50 milliárd forráskerettel lett meghirdetve, augusztusban járt le. De most is várható egy nagyobb roham, ugyanis szeptember 16-án jelent meg a „Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása” című felhívás 150 milliárd keretösszeggel, amiben akár 5 milliárd forintot is nyerhetnek az élelmiszeripari cégek hatékonyság- és kapacitásnövelésre. Ez utóbbi a nagyobb cégekre lett kiírva, és már most jelentős az érdeklődés iránta.

Essősy Zsombor elmondása szerint összesen 300 milliárd forintot rakott félre a kormány az élelmiszeripar hatékonyságának fejlesztésére. Mivel 50%-os támogatási intenzitás van ennél a programnál, ezért az mintegy 600 milliárd forint értékű beruházást generálhat, amivel óriási lépést tehet előre Magyarország a versenyképessége növelése érdekében. Az élelmiszeripar a hazai versenyképesség egyik alappillére lesz - mondta nagyon határozottan a szakember, hozzátéve, hogy jelennek meg felhívások a következő hónapokban például állattartó telepek és kertészetek fejlesztésére is. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
beruházás, pályázat, élelmiszeripar, pályázatok, agrártámogatások, pályázati-felhívás, támogatások, korszerűsítés, élelmiszerágazat, uniós-forrás,