Itt az új pályázat: ez rengeteg földhasználót érint Magyarországon

agrarszektor.hu2024. szeptember 17. 15:34

Megjelent az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) 2025/2026-os vadászati évre vonatkozó pályázati kiírása, melynek forrása az Országos Vadgazdálkodási Alap. A vadászatra jogosultak 500 millió forint összegig pályázhatnak a vadgazdálkodás feltételeinek és környezeti hatásainak javítása, a természeti erőforrások fenntarthatósága és klímaváltozáshoz való adaptációja érdekében - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az OMVK Elnöksége augusztus végén döntött a vadászatra jogosultak számára biztosított, vadgazdálkodási célú fejlesztési források 2025/2026-os vadászati évre vonatkozó pályázati kiírásáról, amely mostantól elérhető a Vadászkamara honlapján. Bár a pályázat a vadászatra jogosultak részére került kiírásra, azok megvalósításába a földhasználók, gazdálkodók is bevonásra kerülhetnek, a párhuzamos gazdálkodással érintett területeken végrehajtott beruházások egyben javíthatják a mező- és erdőgazdálkodási növénykultúrák kártevőkkel és időjárási szélsőségekkel szembeni ellenállóképességét. Egyrészt az apróvadfajok számára biztosított búvó- és táplálkozóhelyek közvetett módon csökkenthetik a kijuttatandó növényvédő szerek mennyiségét. Másrészt a területek vízellátását biztosító beruházások egyaránt hasznosak lehetnek az erdő- és mezőgazdasági kultúrák, illetve a vadállomány számára is.

Pályázható célok, támogatható tevékenységek:

  • Fás szárú fajokból álló szegélyek, gyümölcsös fasorok kialakítása, rágóerdő telepítés, csenderesek, vadbúvók, sövények kialakítása;
  • Táplálkozó- és búvóhelyek kialakítása szántóföldi kultúrák vetésével;
  • Termesztett növényféleségek diverzifikálása évelő zöldtakarmány keverékek telepítésével;
  • Vadászterület vízellátását javító beavatkozások;
  • Ragadozógyérítés, csapdapark fejlesztés;
  • Fácán és szürkefogoly állománygazdálkodás fejlesztése;
  • Vadvédelmet és vadgazdálkodást segítő eszközök beszerzése, szolgáltatások igénybevétele.

Közös megoldások keresése vadkárral erősen érintett területeken

A területek fejlesztésére szánható támogatási összeg felhasználható az igénybe vett földterületeken egyrészről a földhasználóval történő, földterület használatára irányuló együttműködési megállapodás fedezetére (megállapodás minta a pályázat dokumentációban), másrészről a földterületek bérleti díjára is. Megfontolásra javasolt ezen pályázati cél felhasználása olyan földterületeken, ahol a gazdálkodóknak évről évre jelentős vadkárral kell szembesülniük.

Egynémely vadászatra jogosult nem rendelkezik saját infrastruktúrával vadföld művelésére, fás szárú állomány ültetésére, kezelésére. Erre is megoldást kínál a pályázat, mivel bizonyos beavatkozásoknál a vadföld- és vadlegelő-művelés, az ehhez kapcsolódó szántóföldi tevékenységek vállalkozói munkadíja elszámolható. Ezáltal a megfelelő gépparkkal rendelkező földhasználók a vadászatra jogosultak partnereivé válhatnak a pályázati célok elérésében. A diverzifikált szegélyállományoknak köszönhetően pedig várhatóan a növénykultúrákat érintő vadkár is csökkenni fog. Az elmúlt évekből tanulva különös figyelmet érdemel a vízellátást javító beavatkozások támogatása (mint például a meglévő kutak felújítása, vízvisszatartó műtárgyak létesítése).

Vadvédelmet és vadgazdálkodást segítő eszközök beszerzése, szolgáltatások igénybevétele

A legelő és gyepgazdálkodás kapcsán évről évre nagyobb szerepet kap a kaszálást megelőző vadmentés (fészekmentés, gidamentés), a munkával érintett területen megbúvó vad felderítése és riasztása. Ehhez jelen pályázat lehetőséget biztosít optikai és hőkamerával rendelkező drónok beszerzésére, valamint szolgáltatások igénybevételére. A pályázat keretében szintén lehetőség van ultrahangos vadriasztó berendezések beszerzésére is. Amennyiben a pályázati forrásból beszerzett ultrahangos vadvédelmi eszközöket nem a pályázó vadászatra jogosult használja a saját vadföldgazdálkodási, gyepgazdálkodási vagy növénytermesztési munkája kapcsán, átruházhatja azt a vadászterületén gazdálkodó földhasználóknak! Ehhez a felek előzetes írásbeli megállapodást kell, hogy kössenek (minta a pályázati dokumentációban). 

Az Agrárkamara felhívta a figyelmet arra, hogy az idegen terület vadászatra jogosult általi bárminemű használata, az azon való műtárgy létesítése előtt javasolt a föld használójával történő egymást segítő kommunikáció, és írásbeli megállapodás rögzítése. A pályázat benyújtási időszaka: 2024. október 1-31. További részletek az OMVK honlapján találhatóak, illetve az OMVK területi szervezetének titkárától szerezhetőek.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
beruházás, pályázat, vadgazdálkodás, földhasználat, vadászat, megállapodás, pályázati-felhívás, földhasználó, jogosult, biológiai-sokféleség, kiírás, vízellátás, vadgazdálkodó,