Óriási gondok vannak a lengyeleknél: sok termelő küzd most ezzel

Óriási gondok vannak a lengyeleknél: sok termelő küzd most ezzel

agrarszektor.hu
Súlyos helyzetben vannak a lengyel hagymatermesztők. A jelenlegi alacsony árszint a számottevő importnyomás miatt várhatóan hosszabb távon sem csökken majd.

Bár szeptember elején már emelkedésnek indult a vöröshagyma ára Lengyelországban, a termelők még ezzel a körülbelül 15%-os drágulással sem kerültek sokkal jobb helyzetbe - ez egyelőre kevés volt ahhoz, hogy számottevő fordulatot hozzon az igencsak alacsony árakkal jellemezhető piacon. Szeptember közepén a vöröshagyma nagybani piaci átlagára még mindig az 1-1,3 PLN/kg (92-120 Ft/kg) közötti tartományban alakul, ami 13,5%-kal alacsonyabb, mint az előző 5 év átlaga, a tavalyi árakhoz képest pedig 35-40% közötti a lemaradás. (Magyarországon a Budapest Nagybani Piacon szeptember 9-én az I. osztályú vöröshagyma ára a 160-175 Ft/kg, a II. osztályú tételek ára pedig a 140-160 Ft/kg sávban mozgott) - írja a FruitVeB.

A nyári forró, aszályos időjárás és a most lezúduló esőzések a lengyel hagyma mennyiségére és minőségére egyaránt igen negatívan hatnak, ami áremelkedést kellene, hogy generáljon. Csakhogy a burgonyával ellentétben, ahol nincs számottevő importnyomás, a hagyma esetében teljesen más a helyzet. Idén ugyanis a holland hagymaárak jelentősen csökkentek, és már nem csak az ipari felhasználásra szánt, alacsony minőségű áru érkezik Lengyelországba, hanem megéri a frisspiaci, szép árut is szállítani. Ez további nyomást jelent a lengyel hagymaárakra, de ezzel még nincs vége, mert érdemes figyelni Közép-Ázsiára is. Üzbegisztánban a hagymaárak valamelyest erősödtek ugya a júliusi szinthez képest, de ez minimális változás. Általánosságban elmondható, hogy a hagyma ott továbbra is rendkívül olcsó, körülbelül 0,10 USD/kg (36 Ft/kg), ami 40%-kal olcsóbb, mint tavaly.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?