Őrület: rekordot dönthetnek idén ezek a gyümölcstermelők

agrarszektor.hu2024. szeptember 17. 18:27

A 2024/25-ös gazdasági évben az EU őszibarack- és nektarintermelése várhatóan meghaladja az előző szezon szintjét, így 3,6 millió tonnát tehet ki. Az EU legnagyobb őszibarack- és nektarintermelői közé tartozik Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország. Kisebb mértékben Magyarországon, Portugáliában, Bulgáriában és Lengyelországban is folyik termelés.

Az őszibarack- és nektarinültetvények területét 189 ezer hektárra becsülik, ami alacsonyabb az Eurostat által a 2023/24-es gazdasági évre vonatkozóan jelentett 191 ezer hektárhoz képest. Az ültetvények területe csökkenő tendenciát mutat, ami az EU fő termelő tagállamaiban a termelési többlettel összefüggő alacsony árak okozta nyomásnak tudható be. Az uniós szintű területveszteségek egy része a Sharka-vírusnak tulajdonítható. Spanyolországban a gazdálkodók jövedelmezőbb alternatívákra, például a diófélékre váltanak - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Spanyolország az EU legnagyobb őszibarack- és nektarintermelője, az EU termelésének 40%-át adja, az előrejelzések szerint a termelés meghaladja az ötéves átlagot. Katalóniában visszaesés várható, mivel a növényeken mutatkoznak az előző szezonban tapasztalt vízhiány következményei. A legtöbb termesztési régióban a kora tavaszi csapadék hozzájárult a talajnedvesség és a vízraktárak helyreállításához, valamint a virágzás és a gyümölcskötődés is eseménytelenül zajlott. Egyes régiókban, például Murciában korai érésről számolnak be, míg az Ebro-völgyében a gyümölcsök kissé késve fejlődnek. A jelentések szerint a jégeső csak minimális hatást gyakorolt a termésmennyiségre, mivel kis területeket érintett vagy akkor történt, mikor a szüret nagy része már lezajlott. Extremadurában, ahol az alacsony hőmérséklet és a csapadék késleltette a betakarítási műveletek megkezdését, az előző szezonhoz hasonló termés várható.

Olaszországban a termelés az előző szezon szintjéhez képest emelkedik, amikor is a termelést fagy és árvíz jellemezte Emilia-Romagna tartományban. Bár idén nem jelentettek jelentősebb időjárási veszélyeket - néhány szórványos jégesőtől eltekintve - a termelés 3%-kal marad el a 2018-2022-es átlagtól, mivel az ültetvények felszámolását nem követik új beruházások. Valószínűleg a termés 59 563 tonna lesz, ami az előző szezonhoz képest változatlan.

Az előrejelzések szerint Görögországban a termelés visszatér a 2022/23-as év termelési szintjére. Az őszibaracktermés az előrejelzések szerint változatlan marad, körülbelül 450 ezer tonna. A minőség várhatóan jó lesz, bár egyes fajták esetében a gyenge gyümölcskötődés és az átlagos gyümölcsméret kisebb volt, ami többnyire csökkentette a hozamot. A cseresznyét és meggyet érintő kedvezőtlen időjárási jelenségek kevésbé voltak károsak a portugáliai őszibarack- és nektarintermésre, így átlagos termés várható.

Franciaországban várhatóan javul a termelés a 2023/24-es év szintjéhez képest, és meghaladja az ötéves átlagot. Az ország déli felét, ahol a legtöbb őszibarackot és nektarint termesztik, kevésbé érintette a más régiókban uralkodó csapadékos tavasz, valamint a gyümölcsök növekedését a rendszeres esőzés és az enyhe időjárás kedvezően befolyásolta, ami lehetővé tette a termelési várakozások javulását.

Magyarországon a tavaszi fagyok nem okoztak drasztikus terméscsökkenést, bár az áprilisi hidegek miatt a gyümölcsméret kisebb a szokásosnál, valamint a júniusi magas hőmérséklet és a júliusi extrém hőhullámok miatt korai és felgyorsult érés következett be. Az enyhe lengyel tél lehetővé tette, hogy a gyümölcsfák jó állapotban maradjanak, mivel a gyökérzetet nem érte fagykár. A tél végén és kora tavasszal továbbra is enyhe hőmérséklet gyorsította a növekedést, a fák fejlődése két-három héttel megelőzte a szokásosat. Az április végi fagyok és a május második felében bekövetkezett jégeső kombinációja az előző szezon fagykárral sújtott terméséhez hasonló szintre csökkentette az előrejelzést.

Élénkülhet az EU barack-kereskedelme

A termelés fellendülése az előrejelzések szerint az export élénkülését eredményezheti. Az EU nettó őszibarack- és nektarin-exportőr, a kivitel nagymértékben meghaladja a behozatalt. Fő célországok: az Egyesült Királyság, Svájc, Ukrajna és Fehéroroszország. Az EU őszibarack- és nektarinbehozatala az előző szezonhoz képest várhatóan kismértékben növekedni fog a stabil keresletnek köszönhetően. Az import fő származási helyei közé tartozik Törökország és - jóval kisebb mértékben - Szerbia, amely átfedésben van az EU termelési szezonjával, valamint a Dél-afrikai Köztársaság és Chile a szezonon kívüli időszakban.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcstermesztés, franciaország, európai-unió, termelés, gyümölcstermés, görögország, gyümölcstermelés, őszibarack, hőmérséklet, spanyolország, olaszország, nektarin, őszibarack-termesztés, őszibaracktermés,