Egyre több van ebből a zöldségből a lengyel piacokon: és ez az árakon is látszik

agrarszektor.hu2024. szeptember 18. 09:03

Mérsékelt árcsökkenés figyelhető meg a vöröskáposztánál a lengyel nagybani piacokon. A kínálat bővülésével megkezdődött a zöldség árának csökkenése, ami egy hosszabb távon fennálló trend kezdetének tűnik.

Lengyelországban a vöröskáposzta szezonja még korai szakaszában van, és ilyenkor természetes, hogy a fő fajták szedésének beindulásával, a kínálat bővülésével az árak csökkenése figyelhető meg - írta meg a FruitVeB. Ez általában szeptemberben vagy október elején következik be, az idei évben a korábbi szezonkezdet miatt ez szeptember közepén látszik beindulni (az előző évben ez szeptember végén kezdődött meg). Az alábbi grafikonon látható, hogy a nagybani átlagár első enyhe, 3%-os korrekciója már megtörtént, a jelenlegi ársáv 1,3-1,5 PLN/kg (120-140 Ft/kg) között mozog.

A prognózisok egyértelműen arra mutatnak, hogy az idei lengyel káposztatermés volumene rekordalacsony lesz, ami elkerülhetetlenül hatással lesz a kínálati helyzetre. A kínálat mellett a kereslet intenzitása is fontos tényező, ez valószínűleg gyengébb lesz, mint az előző években, különösen az ipari szegmensben. Tavaly a vöröskáposzta piacát egészen december első dekádjának végéig gyenge kereslet jellemezte, ami negatívan hatott az árszínvonalra, emiatt a 2023-as árszint az ötéves átlag alatt alakult. Hasonlóképp alakulhat a piaci helyzet az idei szezonban is, bár a gyengébb termés miatt az árak mérséklődése valószínűleg nem éri el a tavalyi szintet.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
nagybani, fruitveb, árcsökkenés, nagybani-piac, lengyelország, káposzta, szezon, zöldségárak, vöröskáposzta,