Mi történik itt? Sok a kérdőjel az idei európai almatermés körül

Mi történik itt? Sok a kérdőjel az idei európai almatermés körül

agrarszektor.hu
Az európai almaszezon kezdetén a mennyiségek alacsonyabbnak tűnnek a vártnál. Hollandiában teljes gőzzel folyik a szedés. Belgiumban idén alacsonyabb volumenekre számítanak. Németországban a legtöbb termőterületen a tavalyinál kisebb termés várható. A magas hőmérséklet jelentősen befolyásolta a görög almatermést. A lengyel almaexportőrök meglehetősen bizonytalan almaszezonra számítanak.

Olaszországban a termést 2 162 495 tonnára becsülik, ami 1%-kal kevesebb, mint tavaly. Spanyolországban kivárják, hogyan viselkedik az importpiac az alacsonyabb európai termeléssel, a biztosan magasabb árakkal és ez hogyan befolyásolja majd a hazai alma keresletét és árát. Annak ellenére, hogy a termés Franciaországban nem éri el a teljes potenciált, stabilnak tűnik. Ausztriában a belföldi kereslet várhatóan fedezve lesz - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hollandia

Teljes lendülettel folyik a szedés. A Conference és az Elstar fajták iránti kereslet egyaránt jó, a fogyasztók sokat vásárolnak belőlük. A gyümölcsöket jó áron lehet elérni a boltokban. Az Elstar mennyisége egy kicsit alacsonyabb, de a minősége idén tényleg hihetetlenül jó. Az íze jó, a keménysége megfelelő és a mérete is szép. Ebben a fogyasztói preferenciák egy kicsit eltolódtak az elmúlt években, csökkentek körülbelül 5 mm-rel. Már senki nem akar 80-as méretű almákat. Az alma megmaradt nassolnivalónak, ellenben a nagy almákat nehéz enni.

Belgium

Egy kereskedő úgy látja, hogy a jelentősen alacsonyabb mennyiségek ellenére szép almaszezonra van kilátás. Belgiumban 34%-kal kevesebb alma van, mint tavaly. Ez abból tevődik össze, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a termőterület, valamint a Jonagold és más standard fajtákból valamivel kisebb termés várható. Azt is látják, hogy egész Európában körülbelül 11%-kal kevesebb alma lesz.

Németország

A szedés valamennyi termesztési régióban már javában zajlik: a csalódást keltő becslések ellenére, a kb. 734 000 tonnás össztermésnek elegendőnek kell lennie a belföldi kereslet kiszolgálására. A fő termőterületek Bodensee régióban (kb. 12 000 ha) és a Hamburg melletti Alte Landban (kb. 8 500 ha) találhatók. Szinte valamennyi régióban a tavalyinál kisebb termésre számítanak. Az egyetlen kivétel a Bodensee régió, ahol a legfrissebb becslések szerint a tavalyi évhez képest 13%-kal több termés várható. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Görögország

Az idei almaszüret az előző évhez képest két héttel korábban kezdődött. A Gála kissé csökkentett termést hozott. A magas hőmérséklet jelentősen befolyásolta a termésmennyiséget. A fák nem kapták meg a szükséges hideg órák számát, mert a tél meleg volt. Júliusban több napon keresztül 42oC feletti, hosszan tartó hőhullám volt. Ez negatívan hatott a gyümölcsméretre, de a minőségére nem.

Lengyelország

Sok héten át szárazság és magas hőmérséklet uralkodott, nemrégiben pedig erős esőzések voltak jellemzőek. Ez az eső elárasztotta a közép-lengyelországi városok egy részét, valamint a déli városokat. Az exportőrök meglehetősen bizonytalan szezonra számítanak. Az árak is magasabbak, mint a szezon kezdetén voltak. Várhatóan 20%-kal kevesebb termés lesz, mint 2023-ban.

Olaszország

A termelést 2 162 495 tonnára becsülik, ami 1%-kal kevesebb, mint tavaly. Regionális szinten a tavaszi fagyok miatt várhatóan csökken a termés Alto Adige (-9%) és Trentino (-7%) területén, míg a többi régióban, különösen Veneto (+33%), Emilia-Romagna (+15%) és Piemont (+8%) területén a termelés várhatóan helyreáll. A biotermelés 6%-kal csökken 2023-hoz képest, ami a teljes kínálat mintegy 7%-át, 158 150 tonnát tesz ki.

Fajtaszinten a Golden Delicious 10%-kal, 631 714 tonnára csökkent. A Red Delicious várhatóan 5%-kal 183 265 tonnára emelkedik. A Gála az előrejelzések szerint csökken (-8%) 164 453 tonnára, míg a Granny Smith várhatóan 18%-kal nő. A Fuji 159 422 tonnával változatlan szinten marad (+1%), a Cripps Pink a +24%-os termeléssel 2%-kal elmarad a tavalyi évtől, de még mindig az elmúlt négy év átlaga felett van. Az új klubfajták új termelési rekordot állítanak, több mint 265 000 tonnát, várhatóan 5%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Trentino völgyeiben a szüret a legkorábbi fajtákkal kezdődött, mint a SweeTango és a Gála, valamint a nagy szeptemberi „klasszikusokkal” folytatódik, mint a Renetta, a Dolcevita és természetesen a Golden Delicious. Végül októberben a kései fajták, a Morgana és a Fuji is megjelennek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Franciaország

A termés a 2023-as évhez képest szinte stabil, de még mindig elmarad a teljes potenciáltól. A nemzetközi fajták termésmennyisége 10%-kal elmarad a 2023-as évitől, míg a klub és a tájfajtáké emelkedik. A csökkenés a Granny Smith esetében markánsabb, 26,3%-kal kevesebb, mint 2023-ban, míg a Golden Delicious stabil, a Gála pedig mérsékelten csökken. A klubfajták termelése stabil. A Pink Lady 5%-kal csökken, míg a Jazz továbbra is növekszik (+16%). A szezon kilátásai is jók, mivel a francia almának kedvez az európai terméskiesés (az időjárási körülmények Kelet-Európát, különösen Lengyelországot sújtották). Az exportértékesítés dinamikusabb (25 000 tonnával több, mint tavaly).

Spanyolország

Az Afrucat adatai szerint Spanyolország legnagyobb almatermelő régiójában, Katalóniában az előrejelzése 268 770 tonna, ami a legutóbbi szezonban tapasztalt visszaesésből való kilábalást jelenti. Ez a szám 3%-os növekedést jelent az elmúlt 5 év átlagához képest és 13%-os növekedést 2023-hoz képest, ami a Lleida (+15%) várható termésnövekedésének köszönhető, amely 171 580 tonnás várható terméssel a katalán almatermés 64%-át fogja adni, valamint Girona (+12%), amely 96 290 tonnával 36%-ot fogja adni. Figyelemre méltó, hogy a tavalyi évhez képest minden fajta termése nőtt, különösen a Fuji (+6%), a Granny Smith (+14%) és a Gála (+11%) esetében. A Royal Gála betakarítása nemrég fejeződött be, a Golden Delicious betakarítása pedig hamarosan kezdődik. Jelenleg a piacon kínált árak a friss alma esetében megegyeznek a tavalyi szezon áraival, de az ipari alma esetében emelkedtek, amely jól teljesít - mondta az ágazat egyik szereplője.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ausztria

Stájerországban idén különösen korán kezdődött a szüret, a mennyiség azonban csalódást keltő volt. A becsült 59 000 tonnás mennyiséggel, a tavalyi évhez képest csaknem felére csökken a várt termés. Ezzel szemben az alsó-ausztriai termesztési régióban a fagykárok kezelhetőek, átlagos volumen várható. A hazai keresletet egyelőre 120 000 tonnás mennyiséggel várják. Az export azonban megtizedelődik idén, jelenlegi becslések szerint mindössze 10 000 tonna maradna exportra. Stájerországban a fagyvédelemmel ellátott mintegy 400 hektáron (ami teljes területnek mindössze 8%-a) a teljes termésmennyiség 42%-át sikerült leszedni. A fennmaradó, védelem nélküli területen (92-%) a teljes mennyiségnek csak 58%-át takarították be.

Svájc

Az idei termés várhatóan nagyobb lesz, mint tavaly. A legutóbbi termésbecslés szerint 103 589 tonna összmennyiség várható, ami 3%-kal több, mint tavaly.

EZ IS ÉRDEKELHET

Észak-Amerika

A 2023/24-es rekordtermést követően az Egyesült Államok almatermésére vonatkozó becslés 10,1%-os csökkenést jelent a tavalyi évhez képest.

  • Keleti part: A michigani betakarítás - amely a tavalyi évhez hasonló mértékű - két héttel korábban kezdődött ebben a szezonban. Nyugat-New Yorkban a gyümölcs mérete 1-1,5-szerese a tavalyinak. Körülbelül 30%-kal több Honeycrisp lesz. Pennsylvania almatermése a tavalyihoz hasonlónak tűnik.
  • Nyugati part: Washington 2 249 360 tonna friss fogyasztásra szánt almát vár. Míg a teljes termés 9%-kal csökken, addig a Honeycrisp 26%-os növekedése várható a tavalyi évhez képest. A Cosmic Crisp 40%-kal fog növekedni. Oregonban 68 025 tonna almával számolnak, ami 5%-kal kevesebb, mint 2023-ban.
  • Kanada: Ontario nagyobb almatermést vár. Eközben Brit Kolumbia azzal küzd, hogy az Okanagan régióban több mint 300 termelőt képviselő kulcsfontosságú szövetkezet hirtelen megszűnt.

Kína

A 2024-es szezon a termelés és a minőség növekedésének éve. Különösen Gansuban, amely az egyik legnagyobb termőterület, az idei év lesz az elmúlt évek legnagyobb termelésű éve, több mint 70-80%-os növekedéssel. A hazai alma új szezonjának érkezésével a piaci készleteket továbbra is fogyasztják. Az alma kínálata a kiemelkedő termés végett, valamint a más gyümölcsök és az alma közötti verseny miatt a hazai alma ára alacsony.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?