Őrület, ami Ukrajnában zajlik: ennyibe kerül most a körte a piacokon

agrarszektor.hu2024. szeptember 18. 08:44

Történelmi mélységben a körte nagybani ára az ukránoknál. A kínálat bővülése és az egyelőre lanyha kereslet miatt szeptember közepén a régióban Ukrajnában a legolcsóbb a körte a nagybani piacokon.

Ukrajnában a kínálat bővülésével jelentősen csökkent a körte ára, amire az is hatással volt, hogy a nagykereskedők egyelőre viszonylag csekély érdeklődést mutattak a gyümölcs iránt - olvasható a FruitVeB oldalán. Mint írták, a belföldi termésű körte jelenlegi ára a 15-30 UAH/kg (0,36-0,73 USD/kg; 130-255 Ft/kg) közötti sávban alakul, ami a mennyiségekkel súlyozva körülbelül 20 UAH/kg (171 Ft/kg) átlagárat jelent - ez 25%-os áresést jelent az előző héthez képest. A körte ára augusztus közepe óta folyamatosan csökken, amit nem csak az egyre nagyobb mennyiségben piacra kerülő gyümölcs, hanem a prognózisok is fűtenek: az idei szezonban az enyhe időjárásnak köszönhetően várhatóan a tavalyinál nagyobb terméssel lehet majd számolni. Kivételt képez ez alól a Vinnyica régió, ahol a tavaszi fagyok és jégesők miatt körülbelül 30%-os terméskiesést valószínűsítenek, de ez kevéssé befolyásolta az általános piaci helyzetet.

Az EastFruit elemzői szerint jelenleg Ukrajnában a legalacsonyabb a körte ára: egyrészt 32%-kal olcsóbb a gyümölcs, mint a tavalyi év azonos időszakában, másrészt a múlt heti csökkenéssel a Moldovában uralkodó árszintnél is mélyebbre süllyedt az átlagár. Összehasonlításképp: a 171 Ft/kg-os ukrán átlagárhoz képest Magyarországon a Budapesti Nagybani Piacon szeptember 9-én még a legolcsóbbnak számító II. osztályú Alexander körte is a 400-500 Ft/kg-os sávban volt, míg az I. osztályú Alexanderért 600-700 Ft/kg, a Vilmosért pedig 660-720 Ft/kg-ot kellett fizetni.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcstermesztés, ukrajna, gyümölcs, nagybani, árcsökkenés, körte, szeptember, kínálat, körtetermés,