Szörnyű: rengeteg fecske pusztul el itthon, nem tudni, mi lesz az állatokkal

agrarszektor.hu2024. szeptember 18. 12:28

Napok óta tömegesen pusztulnak a fecskék a hideg időjárás miatt Magyarországon. A szeles, esős idő komoly problémát okoz a madaraknak, akiket a zord idő megállásra kényszerítette a vándorlásuk megkezdése előtt. A hazai madármentő szervezetekhez folyamatosan érkeznek a bejelentések épületpárkányon tömegesen beülő fecskékről. Egyes útszakaszon már sebességkorlátozással próbálják védeni az állatokat, azért, hogy ne gázolják el őket. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy hasonlóan extrém őszi helyzetre legutóbb 2008 szeptemberében került sor. A szakember szerint a klímaváltozás hosszútávon tovább ronthat a helyzeten, így félő, hogy egyre gyakrabban lesz részünk ilyen, és ehhez hasonló látványban.

Az elmúlt napokban tömegesen jelentek meg a fecskék az ország több pontján is - akár több száz is -, amelyek teraszokon, párkányokon, tetők alatt próbálják meghúzni magukat az esőtől. A közösségi médiában egyre több madármentő szervezet figyelmeztet a madarak pusztulására, mivel sokan repültek ablaknak, és még többet ütött el autó, mert alacsonyan repkedtek az út felett. A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont vasárnap arról számolt be, hogy tucatjával - több ezren - vannak halott fecskék az úton Balatonalmáditól Keszthelyig. Mint írták, sokan nem lassítanak, rengeteg olyan hívásuk volt, akik elmondták, hogy ők maguk lassan mentek, de az utánuk érkezők előzve, gyorsítva ütötték el őket.

A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont vasárnap arról számolt be, hogy tucatjával - több ezren - vannak halott fecskék az úton Balatonalmáditól Keszthelyig. Mint írták, sokan nem lassítanak, rengeteg olyan hívásuk volt, akik elmondták, hogy ők maguk lassan mentek, de az utánuk érkezők előzve, gyorsítva ütötték el őket. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője a HelloVidék megkeresésére elmondta, a mostani helyzet a fecskék életében tipikusnak mondható, mivel esetükben ez az egyik legfontosabb állomány-szabályozó tényező.

Orbán Zoltán példaként a Balatont is felhozta, ahol éppen most zajlik az árvaszúnyog rajzás. Egyes állomásokon időjárási radarokon figyelik a rovarokat, madarakat, és a jelek szerint a Balatonon óriási méretű árvaszúnyog rajzás van. Mint mondja olyan sok árvaszúnyog van jelenleg a magyar tengernél, hogy az időjárási radarokon az felhőként jelentkezik. Éppen ezért nem meglepő, hogy a Balaton térségében 1,2-1,5-1,5 millió fecske volt az utóbbi napokban információi szerint. Ugyancsak szép számmal vannak jelen a madarak Tokaj térségében is, de az ország egész területén is, főleg a fiatal fecskék. Orbán Zoltán szerint a mostani időjárás legalább 3 millió fecskét érinthetett.

A végletesen elgyengült madarak végül leszállnak, lepottyannak a talajra, az utakra is, és éppen ez utóbbi volt az egyik legkritikusabb helyzet, mivel a hirtelen fékezések, ugyan lehet, hogy megmenthetik a madarak életét, azonban rendkívül balesetveszélyesek is a mögöttünk haladó autóssal szemben. Sokan mentek vidékről Balatonra abból a célból, hogy lisztkukacot tesznek az utakra. Ennek semmi értelme nincs, mivel ezek a kukacok elmásznak. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sok fecske már annyira le van gyengülve, át van ázva, hogy ha tudna, se lenne képes táplálkozni.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
magyar, természetvédelem, időjárás, magyarország, idő, ország, madárvédelem, madarak, fecske, madárbarát,