Occitanie körzet adja a francia termelés oroszlánrészét (45%), idén a bőséges virágzást követően az 5700 hektáros termőterületről 103,2 ezer tonnás termést várnak (ebből 50,5 ezer tonna nektarin, és 50,1 tonna őszibarack), ami a 2023-asnál 3%-kal nagyobb termést jelent. Roussillonban a gyümölcsök mérete az átlagosnál kisebb volt, és helyenként az esőzések okoztak minőségi problémákat. A Rhône-völgyben a termelés várhatóan 6%-kal lesz magasabb, mint 2023-ban, köszönhetően a jó méretnek és a tavaszi bőséges virágzásnak. Ebben a körzetben az augusztusi hőhullámok felgyorsították a szüretet, amely így a szokásosnál korábban fejeződött be - írja a FruitVeB.
Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) tartomány a második legnagyobb körzet, a nemzeti termés 34%-ával. Itt a kedvező időjárási körülmények, azaz a gyakori esőzések és a tartósan magas hőmérséklet miatt a 2700 hektáros termőterületről 79,2 ezer tonnás termés várható (42,5 ezer tonna nektarin, 35,7 ezer tonna őszibarack), ami 4%-kal múlja felül a tavalyi szintet, és 9%-kal magasabb, mint az előző öt év átlaga - még úgy is, hogy erős volt a kártevőnyomás, és a termőterület az előző évhez képest 2%-kal csökkent.
Auvergne-Rhône-Alpes régió a francia nemzeti össztermés 16%-át adta tavaly, itt a 2000 hektáros termőterületről várhatóan 37,9 ezer tonnás termést takarítanak majd be (15,5 ezer tonna nektarin, 22,1 ezer tonna őszibarack), ami 6%-kal bőségesebb a tavalyinál – megjegyzendő, hogy a termőterület a tavalyihoz képest 4%-kal zsugorodott, az utóbbi 5 évben viszont a terület csökkenése 13%-os. Ebben a régióban is bőséges volt a virágzás, és idén a talaj vízellátottsága is megfelelően alakult. Júliusban növényegészségügyi problémák miatt egyes készletek esetében tárolási problémák jelentkeztek, ezeket gyorsan kellett piacra vinni.