Szeptember 30-án lejár a határidő: ezt most még van idő elintézni itthon

Szeptember 30-án lejár a határidő: ezt most még van idő elintézni itthon

agrarszektor.hu
Fontos határidőre hívja fel a figyelmet a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. 2024. szeptember 30. napig van lehetőség az EK felületen a szarvasmarha ENAR nyilvántartás alapján késve jelentett eseménnyel érintett kérelmezett egyedek visszavonására a szankciók elkerülése érdekében.

Felhívjuk a szarvasmarhatartók figyelmét, hogy az egységes kérelem keretében termeléshez kötött tejhasznú tehén- és termeléshez kötött hízottbika tartás támogatás igénylésére benyújtott támogatási kérelmek vonatkozásában 2024. szeptember 30. napig van lehetőség az EK felületen a szarvasmarha ENAR nyilvántartás alapján késve jelentett eseménnyel érintett kérelmezett egyedek visszavonására a szankciók elkerülése érdekében. Célszerű a NÉBIH által a gazdálkodók számára elérhetővé tett késve jelentett események lekérdezésének lehetőségét kihasználni, és megfontolni azon egyedek visszavonását a kérelemből, amelyeknek ENAR eseményei késve kerültek bejelentésre - olvasható a Magyar Állattenyésztők Szövetségének oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tejhasznú tehéntartás támogatás

A tejhasznú tehéntartás támogatás esetében az egységes kérelem benyújtását megelőzően történt ENAR esemény késve bejelentését nem szankcionálja a Magyar Államkincstár (MÁK), de az EK benyújtás után előforduló késésekben érintett teheneket (kiszállítás, beszállítás, átkötés bejelentésének határideje: 7 nap) minden esetben elutasítja, illetve 3 egyed felett további százalékos szankciót szab ki az elutasított/megfelelt állatok arányában. Az eddigi gyakorlat szerint a született borjak bejelentési határidejének elmulasztása is maga után vonja a tehén meg nem felelésének megállapítását (borjú születés bejelentés határideje: 27 nap). 

Tejhasznú tehéntartás tekintetében, amennyiben a szaporulat jelölése és bejelentése határidőre megtörtént, abban az esetben a 2024. évi EK bírálata során az előző két év eljárásrendjétől eltérően a borjú adatait módosító bizonylat beküldése nem von maga után szankciót, ha az nem a tenyészetbe kerülés (születés) dátumát módosítja. Kivétel ez alól, ha a borjú tenyészetbe kerülésének (születésének dátuma) és a módosító bizonylat dátuma közt 27 vagy kevesebb nap telik el (határidőn belüli javítás), abban az esetben a tenyészetbe kerülés dátumának módosítása (születési dátum) sem jár elutasítással. A saját tenyészetek közötti mozgások bejelentésének (kikerülés, bekerülés) vizsgálata minden kérelmezett egyed esetében megtörténik, és bármelyik átkötéshez fűződő késve jelentett esemény az egyed kizárását eredményezi a támogatásból.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiemelt figyelmet szükséges fordítani arra, hogy a továbbiakban semmilyen mulasztás ne történjen az ENAR bejelentések vonatkozásában, mivel a visszavonási határidőt (2024.09.30.) követően is, a végkifizetési döntés meghozataláig minden ilyen hiba pénzügyi szankciót eredményez

Termeléshez kötött hízottbika tartás támogatás

Termeléshez kötött hízottbika tartás támogatás esetében a késve jelentett ENAR események mindegyike szankcionálásra kerül, amennyiben az a birtokon tartás ideje alatt történt. A MÁK ismereteink szerint a birtokon tartást a vágást, illetve külföldre szállítást közvetlenül megelőző tenyészetben tartózkodás vonatkozásában vizsgálja (támogatás igénylő ügyfél tenyészete). Amennyiben a kérelmezett bika az érintett tenyészetben született, legyen a születés akár több évvel korábbi, mint a 2023.04.01-2024.03.31. közötti támogatási időszak, és késve jelentették be, vagy átkötéssel került késve bejelentésre, illetve a tenyészetből történő kikerülést jelentették határidőn túl a vágást, kiszállítást megelőzően, akkor minden esetben ki fogják zárni a támogatásból. Amennyiben egy korábbi tenyészet tartója követett el a mulasztást, nem kerül szankcionálásra az egyed

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?