Aggasztó hírek jöttek a magyar szőlőről: ezt sok pincészet meglépte itthon

agrarszektor.hu2024. szeptember 27. 19:34

Az ország szőlőültetvényein hamarosan befejeződik a szüret, ennek ellenére még sok helyen van termés a tőkéken. Van olyan termelő, akinek legalább öt hektárnyi területén nincs még betakarítva a szőlő. A felvásárlási árak ugyanakkor továbbra is rendkívül alacsonyak, így nem egy szőlősgazda már a tevékenység felhagyását fontolgatja.

Az ország szőlőültetvényein hamarosan befejeződik a szüret, ennek ellenére még sok helyen van termés a tőkéken. Sok esetben azonban nem kell a szőlő a feldolgozóknak, mert már vásároltak annyit, amennyire szükségük volt. Ha át is veszik, olyan árat kapnak a termelők mint öt évvel ezelőtt, pedig azóta szinte minden drágább lett - írta meg az Infostart a TEOL.hu értesülései alapján. Aki csak szőlőt termel és nincs feldolgozója, az kiszolgáltatott a felvásárlókkal szemben az árban és a szüret időpontjának megválasztásában is.

Tolna megyében a legtöbb pincészet már nem veszi meg a gyümölcsöt. Egy, a neve elhallgatását kérő gazda szerint az idén még legalább öt hektárnyi területen a tőkén van a szőlő, mert nem tud mit kezdeni vele. A szakemberek szerint ez várható volt: akinek nem volt előre megkötött szerződése a feldolgozókkal, az rosszul járt az idén.

A gond az, hogy a korábbiaknál több bor maradt a pincészetekben az elmúlt években. Ugyanakkor minden drágult: az üveg, a címke, a dugó, a papírcsomagoló, a borászati készítmények. Ha visszafelé számol az ember, ebből az összegből kell a növényvédelmi költségeket, a munkabéreket, illetve minden más egyéb költséget is kifizetni. Ha még a szőlőt is meg kellene vennie a borászatnak, akkor valóban nem sok haszna maradna. Ezért sok pincészet kénytelen volt visszafogni a kiadásait.

Az pedig tovább súlyosbította a helyzetet, hogy idén összeértek a fajták, gyakorlatilag három hét alatt lezajlott a szüret, viszont a feldolgozó kapacitások végesek, így sok helyen nem tudtak egyszerre több szőlőt fogadni

- mondta el Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend nagymestere.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
felvásárlási-ár, szőlő, szüret, termés, pincészet, szőlőtermesztés, felvásárlási-árak, szőlőtermés, szőlőültetvény, szőlőbirtok, átvételi-ár, szőlőtermelés,