Itt az amerikaiak új dobása: az élelmes gazdák már ezt használják a földeken

agrarszektor.hu2024. szeptember 27. 16:32

Az amerikai Terraform Tillage nemrég mutatta be a SmartProbe rendszert, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy okostelefonjaikat szinte bármilyen márkájú talajtömörödésmérőhöz (penetrométerhez) csatlakoztassák. Ezzel az innovációval gazdák képessé váltak a talajtömörödésre vonatkozó pontos adatgyűjtésre, ami nagyban megkönnyíti a célzott megoldásokat és minimalizálja a felesleges talajművelést.

A Terraform Tillage egy olyan rendszerrel rukkolt elő, amelynek segítségével a gazdák az okostelefonjaik segítségével is adatokat gyűjthetnek a talajaikról. Idén ősszel az amerikai termelők megtapasztalhatják az új rendszer használatát. Josh Jeske, a Terraform Tillage alapítója és a SmartProbe System fejlesztője szerint a jelenlegi ügyfeleik nagy részének az aratás utánig kell várnia, hogy elkezdhessék használni az eszközt - írta meg a Future Farming. A szakember azután kapott ihletet az eszköz kifejlesztésére, hogy látta a túlművelés hatásait a családi gazdaságában. Mint fogalmazott,

meg akartam találni a földjeinknek azokat a területeit, amelyeken a terméshozamot korlátozó tömörödés tapasztalható, és ki akartam emelni azokat a területeket, amelyeken az altalajművelésnek nem lesz haszna. Hamar rájöttem, hogy nem létezik egy nagyszerű rendszer a talajtömörödés méréseinek összegyűjtésére és feltérképezésére, ami a SmartProbe System első verziójának megalkotásához vezetett.

A talajok tömörödése súlyos probléma a mezőgazdaságban

A SmartProbe segítségével a gazdálkodók összegyűjthetik és feltérképezhetik a tömörödésben szenvedő földterület teljes területét, a tömörödés súlyosságát és mélységét. Az érintett zónák azonosításával a gazdálkodók eldönthetik, hogy a talajművelési erőfeszítéseiket hova összpontosítsák, vagy hol alkalmazzanak talajegészségügyi gyakorlatokat, például takarónövény-termesztést. Ez segít csökkenteni a felesleges talajművelést, megőrizve a talaj szerkezetét és csökkentve a költségeket - mutatott rá Josh Jeske.

A talajtömörödés kezelése létfontosságú a gazdálkodók számára, mivel közvetlenül befolyásolja a talaj egészségét, a termés termelékenységét és a hosszú távú fenntarthatóságot - hangsúlyozta Terraform Tillage alapítója. A szakember szerint a talajtömörödés kezelésével a gazdálkodók javíthatják a növények növekedését, növelhetik a terméshozamot és fokozhatják a vízvisszatartást.

Hosszú távon ez elősegíti az egészségesebb talajok és a fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatok kialakulását, ami végső soron nagyobb jövedelmezőséghez és környezetkímélő gazdálkodáshoz vezet

- magyarázta Josh Jeske.

A SmartProbe alkalmazás Apple és Android készülékekkel egyaránt kompatibilis. Ebben az évben ingyenesen elérhető, de a Terraform Tillage 2025-ben előfizetési modell bevezetését tervezi, amelynek éves díja körülbelül 150 dollár lesz. A SmartProbe-készletek ára 72 dollár, míg az online megvásárolható penetrációs mérők általában 200-500 dollár között mozognak. A SmartProbe jelenleg már szolgáltatásként is elérhető Iowában.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
talajvédelem, gazdálkodók, okostelefon, szolgáltatás, talajállapot, talajvizsgálat, okoseszköz, talajtakarás, tömörödés, talajjavítás, talaj-egészsége,