Itt az újabb cáfolat: nem kell külföldről behozni a kukoricát

agrarszektor.hu2024. szeptember 27. 12:06

A hazánkban megtermelt kukorica java részének a betakarítása még hátravan, egyesek - feltehetően piaci érdekből - azonban már most az import szükségességét vetítik előre - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) közös közleményéből. A három szervezet arra kéri a piaci szereplőket, hogy tartózkodjanak az ilyen jellegű megnyilvánulásoktól, mert azok - főleg megalapozottságuk hiányában - erősen rombolják a piaci együttműködést és bizalmat. A szervezetek az Agrárminisztériummal egyetértve hangsúlyozzák: a pánikkeltésnek nincs helye a piacon, azzal a felvásárlók nem érik el az ukrán importtilalom feloldását.

Eddig a közel 900 ezer hektáros termőterület alig több mint feléről takarították be a termést, így nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eddigi tapasztalatokból, és még nem is állnak rendelkezésre pontos adatok. Az eddig betakarított mennyiség és a termésbecslések alapján viszont kijelenthető, hogy biztosított a megfelelő mennyiségű és minőségű hazai kukoricaellátás, nincs szükség importra

- olvasható a közleményben.

A három szervezet határozottan kéri a piaci szereplőket, hogy tartózkodjanak az ilyen és ehhez hasonló, piaci szempontból kifejezetten káros megnyilvánulásoktól, mert azok aláássák a termelők, felvásárlók és feldolgozók közötti bizalmat, és tovább súlyosbítják az aszállyal és a kedvezőtlen piaci viszonyokkal küzdő gazdálkodók helyzetét. Ahogy minden esztendőben, úgy idén is lehetnek toxinnal szennyezett tételek. Ilyen esetben mind a termelőnek, mind a feldolgozónak tisztában kell lennie azzal, hogy milyen eljárásokkal csökkenthető az alapanyag fertőzöttsége, illetve a különböző mértékben szennyezett alapanyagok milyen feldolgozási célra alkalmasak. A forgalomba hozott feldolgozott termékeknek minden körülmények között meg kell felelnie a hatályos takarmányozási és élelmiszerlánc-biztonsági előírásoknak. A kölcsönös bizalom megőrzése ugyanis mindkét fél érdeke.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kukorica, gosz, magosz, nak, kukoricatermesztés, kukoricatermés, toxin, szennyezettség, kukoricatermelés, gabonaimport,