Nagy viharra és jégesőre is készülhetnek ma ebben az 5 megyében

agrarszektor.hu2024. szeptember 27. 09:03

A mai nap során a délelőtti, déli óráktól a Dunántúl északnyugati felén alacsony valószínűséggel előfordulhat néhány zivatar, melyekhez átmeneti szélerősödés, intenzív csapadék és apró szemű jég társulhat. A HungaroMet Zrt. ezért öt vármegyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarveszély miatt.

A pénteki nap nagyrészt erősen felhős vagy borult idővel indul, de napközben dél felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet. Az északi, északnyugati harmadban elszórtan eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat, majd délutántól egyre kevesebb helyen valószínű csapadék - írta meg a met.hu. Ezzel szemben a déli, délkeleti tájakon napos idő várható fátyol- és kevés gomolyfelhővel. A déli, délnyugati szél - az északnyugati, északi határ menti részek kivételével - ismét élénk, néhol erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 25-31 Celsius-fok között várható, de a legtovább felhős északnyugati, északi határ mentén csak 20 Celsius-fok közelében, néhol azalatt alakul a csúcsérték. Késő estére 15-23 Celsius-fok közé hűl le a levegő.

A HungaroMet Zrt. a zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre. Mint írták, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Az éjszaka első felében az ország döntő részén általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, majd az éjféli óráktól nyugat felől egyre nagyobb területen növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, ezzel együtt csapadékzóna is érkezik fölénk. A Tiszántúlon még reggel is lehetnek gyengén felhős körzetek. A déli, délnyugati légmozgás, majd az ország nyugati felén egyre inkább északnyugatira, északira forduló szél nagyrészt mérsékelt vagy élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12-18 Celsius-fok között várható.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, eső, jég, időjárás, jégeső, szél, vihar, csapadékzóna, felhős, elsőfokú, zivatarveszély, elsőfokú-figyelmeztetés,