Akkora eső jött, amilyet rég láttunk itthon: kegyetlen ciklon söpört végig

agrarszektor.hu2024. szeptember 28. 09:31

Három időjárási körülmény támogatta az Európa-szerte rengeteg csapadékot hozó Borisz ciklon kialakulását. Ennek köszönhetően több napon keresztül rendkívül nagy mennyiségű csapadék hullott a Duna felső vízgyűjtő területén, amelynek közvetlen következménye volt a folyamon szeptember közepén levonuló, majdnem történelmi rekordot döntő árhullám.

Három időjárási tényező támogatta a Borisz ciklon kialakulását: az érkező hidegfront mögötti hűvösebb és a mediterrán térséget kitöltő rendkívül meleg légtömeg közötti nagy hőmérsékleti kontraszt, az Alpok ciklonképződést segítő hatása, valamint a levegő magas nedvességtartalma - írta a HungaroMet a szeptemberi rendkívüli dunai árvíz meteorológiai hátteréről készített elemzésében.

Eszerint az első tényező a nagy hőmérsékleti kontraszt volt, amely az északnyugatról jövő gyorsan mozgó hidegfront mögötti hűvösebb és a mediterrán térséget kitöltő rendkívül meleg légtömeg között alakult ki. A ciklon kialakulásában meghatározó volt a térségben felhalmozódott, részben trópusi eredetű nagy nedvesség is, az északi félteke szokatlanul meleg nyara ugyanis hozzájárult ahhoz, hogy a légkörben vízgőz formájában több nedvesség halmozódjon fel. A ciklon kialakulásához hozzájárult az Alpok hatása is, amely az északnyugati hidegfrontok esetén kedvez a ciklonképződésnek.

Kiemelték: a dunai árvizek kialakulása legtöbbször a térségben fejlődő vagy itt megrekedt közép-európai ciklonokhoz köthető, ahogy a 2013-as történelmi árvíz idején is tapasztalni lehetett, és Borisz története is nagyon hasonlóan alakult. Az elemzés szerint a Borisz ciklon kialakulását a térségbe szeptember 11-én érkező hidegfront előzte meg. A front előtt torlódó nedves levegő, a front mögött jövő magassági hideg, illetve a hozzá tartozó jet-stream egy „szokásos”, markáns hidegfront betörésének kezdetét mutatták - írták.

Az Alpokhoz érve azonban a hegység déli oldalán szeptember 12-én intenzív ciklonképződés kezdődött, maga a front lelassult, a magassági hidegmag utolérte a frontot, és megkezdődött az intenzív csapadékhullás az osztrák, szlovén és északolasz területeken. A következő napokban a front már nem haladt tovább, rajta több hullám is keletkezett, és kialakult a Borisz névre keresztelt légörvény, ami aztán alig mozdult. Szeptember 17-én a magassági hidegörvény Észak-Olaszország fölé húzódott, és ott még jelentős csapadékot és súlyos árvízi helyzetet okozott.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, eső, meteorológia, meleg, hidegfront, ciklon, csapadékhullás, szeptember, árhullám, csapadékmennyiség, csapadékeloszlás, alpok,