Vége a szép napoknak: az eső hozza magával a hideget

MTI2024. szeptember 28. 17:02

Nyugatról keletre haladnak az esőfelhők, amelynek nyomában az eddiginél lényegesen hűvösebb levegő érkezik. A csapadék elvonultával ugyanakkor holnap már napsütés lehet a Dunántúlon.

Európában a kontinens délkeleti és délnyugati tájain nyugodt az időjárás az ott húzódó magasnyomású képződmények miatt. Ezzel szemben Európa többi részén ciklonok okoznak változékony, csapadékos, szeles időt. Egy Finnországtól egészen a Földközi-tengerig hullámzó frontrendszer mentén sokfelé 10-20 mm fölötti csapadékösszegekről érkezik jelentés. E frontrendszer mögött a kontinens északnyugati felét jóval hűvösebb levegő árasztotta el, emiatt arrafelé nagyrészt 15 és 20 fok között alakulnak a maximumok, a Skandináv-félszigeten éjjel már egyre nagyobb területen 0 fok alá csökken a hőmérséklet.

A Kárpát-medence fölött a következő 24 órában halad át az említett frontrendszer sokfelé esőt okozva. Mögötte vasárnapra jelentősen visszaesik a hőmérséklet, de csapadék már csak kevés helyen várható.

Keletre tart az eső

Mögötte a Dunántúlon elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet, így vasárnap arrafelé már nagyrészt napos idő várható. Az ország keleti felén továbbra is felhős időre kell számítani, éjjel még többfelé, vasárnap már csak helyenként - délután legfeljebb a Duna-Tisza közén - fordulhat elő eső, záporeső. Késő délutántól, estétől e tájakon is elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet. Szombaton több helyen élénk, néhol erős lesz az északnyugati szél. Az éjszaka második felétől a Dunántúlon és az északkeleti, keleti tájakon egyre nagyobb területen feltámad az északi szél.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, időjárás, hideg, időjárásváltozás, meteorológia, agrometeorológia, lehűlés, agrár időjárás,