Elment a csapadék, de marad a hideg: ilyen idő lesz

MTI2024. szeptember 29. 14:31

Csapadék nem valószínű holnap estig, legfeljebb csak az ország közepén lehet egy-egy zápor, de hűvös és szeles lesz az idő, sok napsütés mellett. Éjszakára már őszies hidegre vált az idő.

Európa időjárását egy hullámzó frontrendszer osztja két részre: a front előtt, a Kelet-európai-síkságon még nyáriasan meleg idő a jellemző, ugyanakkor Közép- és Nyugat-Európában hűvös van. A front felhőzetéből nagy területen hullott jelentős mennyiségű (10-20 mm) csapadék, sőt a Kárpát-medence déli határvidékén 30-60 mm közötti értékek is előfordultak.

Ezzel szemben Nyugat-Európában csapadékmentes, napos az idő, az óceán felől érkező ciklon felhőzete még éppen csak elérte a Brit-szigeteket. A Kárpát-medence időjárását eddig meghatározó magassági teknő kelet felé vonul, nyugat felől egy köztes anticiklon helyeződik fölénk.

Csapadék csak helyenként fordulhat elő

Idehaza tovább szakadozik, csökken a felhőzet, délután a Duna-Tisza közén meglévő összeáramlás zóna mentén alakulhat ki néhol zápor, emellett ott maradhat legtovább felhős az ég. Az éjszaka a legtöbb helyen derültnek ígérkezik, de a középső országrészben továbbra is lehetnek erősen felhős tájak.

Hétfőn már országszerte napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Vasárnap a Dunántúlon és a keleti harmadban erős, néhol viharos lesz az északi, északnyugati szél, másutt legfeljebb élénk széllökések várhatók. Éjszakára a Tiszántúl kivételével mérséklődik a légmozgás, de arrafelé még hétfőn is élénk marad a szél.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
csapadék, időjárás, időjárásváltozás, meteorológia, agrometeorológia, szél, lehűlés,