Itt a döntés: újra csökkenhet ennek az alapélelmiszernek az ára

agrarszektor.hu2024. szeptember 29. 15:01

India szombaton zöld utat adott a nem basmati fehér rizs kivitelének folytatásához, mivel a világ legnagyobb gabonaexportőrének készletei megugrottak, és a gazdák felkészültek az új termés betakarítására a következő hetekben – írja a Reuters. A korábban bejelentett exporttilalom nagy port kavart a világpiacon, és jelentősen megdrágította a rizst.

A nagyobb indiai rizsszállítmányok növelnék a globális készleteket, és mérsékelnék a nemzetközi árakat, mivel az alapélelmiszer más nagy exportőreit, például Pakisztánt, Thaiföldet és Vietnamot arra kényszerítenék, hogy csökkentsék áraikat - mondták a kereskedők.

Fokozatosan enyhítenek

Új-Delhi döntése, amely lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy nem basmati fehér rizst értékesítsenek a világpiacon, a prémium, aromás basmati és parboiled fajták exportkorlátozásainak enyhítésére tett lépések sorát követi. Pénteken India a korábbi 20%-ról 10%-ra csökkentette a parboiled rizs exportvámját. A hónap elején a kormány eltörölte a basmati rizs exportjára vonatkozó minimálárat, hogy segítsen több ezer gazdának, akik panaszkodtak, hogy nem jutnak be a jövedelmező tengerentúli piacokra, például Európába, a Közel-Keletre és az Egyesült Államokba.

A 2023-as kiviteli tilalom óta a helyi kínálat megnőtt, ami a kormányzati raktárak készleteit növelte. Az állami Food Corporation of India rizskészlete szeptember 1-jén 32,3 millió tonna volt, ami 38,6%-kal magasabb, mint tavaly, így a kormánynak bőséges mozgástere van a rizsexport korlátozásának enyhítésére.

Visszaállhat a régi helyzet

A bőséges monszun esőzéseknek köszönhetően a gazdák 41,35 millió hektáron (102,18 millió hektár) vetettek rizst, ami a tavalyi 40,45 millió hektár (99,95 millió hektár) és az elmúlt öt év átlagában 40,1 millió hektár (99,09 millió hektár) volt.

A parboiled rizsre kivetett 10%-os exportadó és a tonnánkénti 490 dolláros minimálár ellenére az indiai fehér rizs versenyképes lesz a nemzetközi piacon, mondta B.V. Krishna Rao, a rizsexportőrök szövetségének elnöke.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, rizs, tilalom, szabályozás, india, agrárexport, élelmiszerexport, rizsföld, rizstermesztés, rizstermelés,