Horror árak a magyar piacokon: ennyibe kerül egy kiló dió

agrarszektor.hu2024. szeptember 30. 09:46

Bár nem voltak annyira nehéz helyzetben a termelők idén mint a korábbi években, ennek ellenére továbbra is egekben van a dió ára Magyarországon. Az ünnepek pedig pillanatok alatt itt lesznek, ezért érdemes lehet már most elkezdeni figyelni a dióakciókat, hogy kedvező áron vásárolhassunk be a közelgő ünnepekre. Az elmúlt 10 év adatai alapján azt láthatjuk, hogy hiába nőtt a dió termőterületének nagysága Magyarországon, azt nem követi a betakarított termés mennyiség - írja a Pénzcentrum. A termésátlag csökkenésére a termelők évek óta figyelmeztetnek.

A 2023-as hazai diótermésről még nincsenek végleges, hivatalos adatok, azt azonban tudni lehet, hogy 2022-ig bezárólag egy csökkenő tendenciát lehetett megfigyelni. Hiába nőtt a termőterület és azon belül is a betakarított terület nagysága, a betakarított termés ezt a növekedést nem követte le, így a termésátlagok csökkentek. 2023-ban elvileg már jobb éve volt a hazai diónak, viszont nagyon nehéz versenyeznie az amerikai és a kínai dióval. 2022-ben az aszály is nagy kihívást jelentett, de tavaly már jó termésben bíztak a hazai dióültetvényeken gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közlése szerint. Már akkor is jelezték, hogy a tengerentúli dióval nehezen tudja tartani a versenyt a hazai áru és a termesztés hatékonyságának növelése érdekében elengedhetetlen a termesztéstechnológia fejlesztése és a művelési rendszerek korszerűsítése.

A dió szakmai napon elhangzott, hogy bár az elmúlt 10 évben a támogatási konstrukcióknak köszönhetően jelentősen nőtt a hazai dióültetvények területe - a korábbi 6000 helyett ma már 9200 hektárt is meghaladó területen folyik diótermesztés az országban -, a termésmennyiség azonban nem emelkedett. Sőt, a termésátlagok sok esetben a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, szemben a versenytársainkkal, ahol a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan. A szakértők úgy vélik, ennek az az oka, hogy sok az elhanyagolt, a termesztéstechnológiát tekintve alacsony színvonalú dióültetvény. Ezt támasztja alá az is, hogy a jól művelt, prosperáló ültetvények nagysága 3000 hektár alatt van az országban. Utóbbiakban azonban a 3 tonnás átlag is elérhető.

Durvák az árak, nem veszik a hazait a magyarok

A magyar dió piaca 2006 és 2019 között meredeken felfelé ívelő pályán volt, ezután viszont megtorpant a kereslet. Hazánk az éves 6450 tonna terméssel a diótermelő országok rangsorában a harmincadik helyet foglalja el, a viszonylag kis termelők közé tartozik. A hazai dió kivitele héjas dió és dióbél formájában is folyamatos csökkenést mutat.

A KSH fogyasztói árakat monitorozó statisztikái szerint a tisztított dió, csomagolt is (nem darált, nem cukrozott) kilója 2011-ben 2560 forintba került, míg 2023-ban már 5720 forint/kg volt az éves átlagár. Az utolsó legdrágább havi átlagár 2023 januárjában fordult elő, ez 5940 forint volt, az utolsó ismert havi átlagár ennél jóval alacsonyabb, 5490 forint/kg volt. A 2022-es diódrágulás hátterében több tényező állt, leginkább az globális termelést meghatározó aszályos idő játszott közre. A KSH az árak összeírásánál azt nem is veszi figyelembe, hogy magyar vagy import dióról van szó

- írja a lap.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
dió, karácsony, ünnep, betakarítás, termelők, korszerűsítés, átlagár, hazai, diótermelők, diótermés,