Ilyen húst eszünk nemsokára mi is? Betörhet az új őrület Európába?

Szászi Zoltán2024. szeptember 30. 13:27

Hogy lehet növényi alapanyagokból összelegózni állati vér-helyettesítőt a vegán hamburgerpogácsába? Egészséges ez? És vajon át fogunk rá térni, ha Európába is betör?

A vegán húshelyettesítő-ipar egyik zászlóshajó-cége, az Impossible Foods lehet, hogy hamarosan újféle növényi alapú hamburgerrel tör be az európai piacra. A koncepció hajmeresztően hangzik: A növényi alapanyagokból készült hamburgerpogácsa növényi alapú (mű)vért is tartalmaz, ami a cég szerint a terméknek olyan ízt ad, mint az igazi hús. Arról nyár végén írt a Plant Based News, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (rövidítve EFSA) a vegán-burgerpogácsa egy fontos alapanyagát, a szója leghemoglobint fogyasztásra alkalmasnak ítélte, így egy lépéssel közelebb került a termék az európai bevezetéshez. Ez még nem jelenti, hogy be lehetne vezetni a terméket az EU-ban, csupán a szükséges engedélyezési folyamat első stádiumán van túl - írja a portál.

A szójagümők, az élesztőgomba, és a molekuláris vas

Mi az a szója leghemoglobin és miért lehet vele elérni, hogy „vérezzen” a vegán hamburgerpogácsa? A kulcs az állati vérhez hasonló szerkezetek mesterséges megalkotása élesztővel és persze, egy kis génszerkesztéssel. Az állati vérben vörösvértestekben található a hemoglobin, ami a hem makromolekula globin fehérjéhez való kapcsolódásával jön létre. Ugyanakkor, létezik egy leghemoglobin (vagy legogoblin) is, ami egy oxigént szállító molekula, ezt a hüvelyesek nitrogénkötésért felelős gyökérgümőiben lehet megtalálni, méghozzá a nitrogén megkötésében segítő baktériumok számára szállítja az oxigént.

Az amerikai cég génszerkesztéssel élesztőgombákba ültette be a szója leghemoglobin szintetizálásáért felelős génjeit. A génszerkesztett élesztőgombákat tartályban tenyésztik és aztán kivonják belőle a mesterséges hemet, amit megtisztítanak és hozzáadnak a vegán műhúshoz. A cég szerint a vastartalmú hem különösen fontos a húsok ízérzetéhez, és a mesterséges hem a növényi húspogácsa-pótló számára autentikus húsízt ad.

Arról nyár végén érkezett hír, hogy egy új tanulmány szerint a húshelyettesítő növényi alapú termékek akár egészségesebbek is lehetnek, mint néhány húsalapú termék. Bár egyes területeken rosszabbul teljesítenek, mint a valódi hús. A Food Foundation 68 növényi alapú húshelyettesítőt vetett össze 36 húsalapú termékkel. Többek közt a bacon, csirkefalatok, húsgolyó, hamburgerpogácsák, kolbászok valódi és vegán változatát vetették össze.

A helyzet nem egyértelmű már csak azért sem, mert a különböző vegán húspótlók általában véve magasan feldolgozott ételek. Az ilyenek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit. Azonban a kérdés az, hogy ez miben más a hagyományos húshoz képest. Idén nyáron egy új tanulmány azt mutatta ki, hogy bár a húspótlók ultraprocesszált ételek, a szívbetegség kockázati tényezői, beleértve a teljes koleszterinszintet, az LDL-koleszterint és a testsúlyt, javulnak, amikor a fogyasztó a hústermékeket helyettesítőkkel váltja fel.

Egyébként, bár a környezeti és fenntarthatósági megfontolások mellett az etikai megfontolások is sokszor vezetik a növényi alapú étrendre áttérőket, az, hogy az Impossible Foods növényi alapú hamburgerpótlója a szó teljes értelmében vajon vegán vagy nem, érdekes kérdés, ami évek óta vita tárgya vegánok között. A vegán életmód ugyanis sokaknak nem csak állati eredetű ételek elutasításából áll, hanem minden, állati szenvedéssel járó, vagy állatokat kihasználó termékre vonatkozik, így a bőr ruhákra, prémekre, és állatokon kísérletezett termékekre is. Mégpedig az amerikai gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóság, az FDA jóváhagyához, (és hogy bebizonyítsák, biztonságos a termék) az Impossible Foods állatkísérleteket végzett. Ez megosztó gyakorlat az amerikai vegánok körében. Azonban az Impossible Foods termékei nem kifejezetten a vegán piacra vannak szánva, hanem a húst is fogyasztók körében reklámozzák a termékeket.

Egyelőre nem ezzel fogunk grillezni idehaza

Hogy hogy alakul az új vegán hamburger EU-n belüli elbírálása, az még a jövő kérdése, mindenesetre egyelőre nem fogunk a boltok polcain művért eresztő vegán húspogácsát találni idehaza. A magyarok közt egyébként nehéz megmondani, hány húsmentes étrendet követő ember él pontosan, de egy 2022-es felmérésben a válaszadóknak 1 százaléka csupán, aki nem evett egyáltalán állati eredetű terméket (vegánok), 2 százalék evett tojást és/vagy tejterméket, ám nem evett húst (vegetariánusok), 2 százalék volt, aki kizárólag halat evett (peszketariánusok), és 9 százalék volt, aki csak alkalmanként evett húst (flexitariánusok).

A hagyományos húsipar helyett nem csak a vegán húspótlók, hanem a laboratóriumban előállított műhús is alternatívát próbál ajánlani. Az utóbbi nincs Európában engedélyezve, azonban idén júliusban már beérkezett az első engedélyezési kérelem, számolt be nyáron a Politico, méghozzá mesterségesen előállított francia libamáj (foie gras) számára. A magyar kormány tervezi betiltani az országban a laboratóriumi műhúst.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
hús, kolbász, európa, gomba, húsipar, fenntarthatóság, hamburger, műhús, vegán, vegetáriánus, oxigén, génszerkesztés, vér,