Megszólalt a hatóság: újra itt a vírus

agrarszektor.hu2024. szeptember 30. 18:05

A magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér vármegyében elhullott nyári ludakból. A vírus újbóli megjelenése miatt a hatóság hangsúlyozza a járványvédelmi intézkedések szigorú és következetes betartásának fontosságát.

A Nébih laboratóriuma a magas patogenitású madárinfluenzát két Hajdú-Bihar vármegyei és egy Fejér vármegyei elhullott nyári lúdból mutatta ki. Ebből is látható, hogy a vadmadarak közvetítésével az ország bármely pontján megjelenhet a vírus, így a járványügyi fegyelem továbbra is országszerte kiemelt fontosságú.

A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy egy újabb madárinfluenza járvány megelőzése érdekében mindent meg kell tenni. A járványvédelmi minimumfeltételekről szóló 3/2017-es országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van. Az abban leírtak betartása minden baromfitartó számára kötelező.

A hatóság közleményében hozzátette: a járványvédelmi minimumfeltételek és további hasznos információk elérhetőek a Nébih tematikus honlapján. Ezen az oldalon a termelők segítséget kapnak a saját állományuk megvédéséhez, így a károk elkerülése érdekében szükséges teendők megtételéhez is.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
madár, madárinfluenza, nébih, vírus, állategészségügy, vadmadárvonulás, kór, állategészség, h5n1,