Akkora eső várható, amilyen rég volt Magyarországon: erre kell készülni

Akkora eső várható, amilyen rég volt Magyarországon: erre kell készülni

agrarszektor.hu
Október első napjaiban egy mediterrán ciklon hatására országszerte jelentős mennyiségű csapadék várható, különösen a Dunántúlon, ahol akár 50-60 milliméter eső is hullhat. Szerdától kezdve borongós idő köszönt be, szombatig sok helyen esernyőkre lesz szükség. Az országos átlagos októberi csapadékmennyiség 51 milliméter, amit néhol már az első öt nap alatt elérhetünk.

Az októberi átlagos havi csapadékmennyiség 51 milliméter, ezt az értéket a Dunántúlon többfelé elérhetjük. Búcsút inthetünk a szép őszi napsütésnek, a következő napok időjárását egy mediterrán ciklon határozza meg, így szombatig borongós napok jönnek, országszerte kiadós csapadékra készülhetünk. Szerdán a déli és keleti tájak kivételével már sokfelé szükség lesz az esernyőkre, ekkor egyértelműen a Dunántúlon hullhat le nagyobb mennyiség, helyenként 30-40 milliméter -írja az Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

Átmeneti csapadékszünetet követően csütörtökön inkább már délen és keleten fogja kiadós eső öntözni a földeket, majd pénteken újabb hulláma érkezik a kiadós esőnek, amely északkeleten még szombaton is kitarthat. Fokozatos javulás ezután kezdődik időjárásunkban. A Dunántúlon 50 milliméternél több eső összegyűlhet. A szombat estig tartó időszakban így országszerte sok esőre számíthatunk. A Dunától keletre jellemzően 20-40 milliméter hullhat, a Dunántúlon 40-50, helyenként akár 50-60 milliméter. Az október havi csapadékmennyiség országos átlaga 51 milliméter, vagyis lesznek olyan tájak, ahol ez már a hónap első 5 napja alatt összejön.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. október 1. 13:29