Forradalom jöhet a repcekereskedelemben: Kína lehet a csata vesztese?

Forradalom jöhet a repcekereskedelemben: Kína lehet a csata vesztese?

agrarszektor.hu
Kína dömpingellenes vizsgálatot indított a kanadai repceimportok ellen, ami zavarokat okozott a globális piacon. Ha Kína vámokat vet ki Kanadára, Ausztrália lenne a legnagyobb nyertes, de előbb meg kell oldaniuk a feketerozsda nevű gombabetegséggel kapcsolatos problémákat. Kína kevés lehetőséggel rendelkezik, mivel az EU és Ukrajna készletei szűkösek, Oroszország pedig nem tudja teljesen kielégíteni a keresletet.

Ausztrália lehet a legnagyobb nyertese a globális repcekereskedelem átalakulásának, amennyiben Kína vámokat vet ki a kanadai repceimportokra. Kína, a világ legnagyobb repceimportőre, zavarokat okozott a piacon azzal, hogy dömpingellenes vizsgálatot indított a Kanadából származó repcével kapcsolatban. Az ország a világ legnagyobb exportőre az olajmagoknak és Kína legnagyobb beszállítója is. A két ország közötti repcekereskedelem évi körülbelül 2 milliárd dollárt ér - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azonban, hogy Kína Ausztráliából, a világ második legnagyobb exportőrétől jusson repcéhez, újra kell gondolnia a feketerozsda nevű gombabetegségre vonatkozó szállítmányellenőrzési követelményeket, amely jelen van az ausztrál terményekben. A feketerozsda terjedésének megakadályozására vonatkozó kínai karanténszabályok miatt Ausztrália 2020 óta nem szállít repcét Kínába.

Kínának nincs sok választási lehetősége, gyakorlatilag Ausztráliához kell fordulniuk repcéért. Az Európi Unió és Ukrajna készletei szűkösek. Oroszországnak nagyobb termése van, de nem elég, hogy kielégítse Kína teljes keresletét

- mondta Ole Houe, a sydneyi IKON Commodities tanácsadói szolgálat igazgatója.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. október 1. 13:29