Hatalmas eső jön Magyarországon: mutatjuk, mire kell készülni

Hatalmas eső jön Magyarországon: mutatjuk, mire kell készülni

agrarszektor.hu
Ezen a héten is folytatódik a változékony időjárás, a hét közepén újabb, nagy területen jelentősnek ígérkező csapadékkal. A talaj nedvességgel való feltöltődése tehát folytatódik, az eső viszont a betakarítási munkálatokat hátráltathatja. A hőmérséklet kedden reggel még csípős lesz, sokfelé várható talajmenti fagy, helyenként 2 m-es magasságban is 0 fok alá hűlhet a levegő. Országszerte átnedvesedett a talaj felső több tíz centiméteres rétege, így jelenleg kedvezőek a körülmények, többek között az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez is.

Az elmúlt tíz nap során leesett csapadék mennyisége nagy területen haladta meg a 10, délnyugaton sokfelé a 30 mm-t is. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege országszerte meghaladja a sokéves átlagot, a kilencven napos azonban még mindig elmarad attól, a hiány sokfelé eléri az 40-80 mm-t. A talaj felszín közeli rétege az egész országban kedvező nedvességű. A 20-50 cm-es rétegben is csaknem országszerte hasonlóan sok vizet találnak a növények, az Alföldön van néhány szárazabb folt. A fél méternél mélyebb réteg azonban hazánk keleti kétharmadán továbbra is rendkívül száraz - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzéséből. 

A hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál összességében magasabban alakult. Napközben többnyire 25 fok köré melegedett a levegő, csak a tartósabban felhős részeken maradt 20 fok körül. Pénteken még melegebb volt, a déli területeken többfelé a 30 fokot is meghaladta a csúcsérték. A szombaton érkezett frontális csapadék miatt már visszaesett a hőmérséklet, és vasárnapra a hideg légtömeg is elárasztotta az országot. Az éjszakák a múlt héten még többnyire enyhék voltak, tegnap viszont már többfelé nyugalomba jutott a levegő, és a szélcsendes részeken fagypont közelébe csökkent a hőmérséklet.

Kedvezőek a körülmények a földeken

Az idei nyáron is nagyon meleg, száraz volt, ezért a kapás növények és a gyümölcsök érése jóval hamarabb következett be a szokásosnál. A napraforgó és a kukorica betakarítása például már augusztus végén elkezdődött, a szeptember közepétől többször csapadékos időjárás átmenetileg akadályozta a munkát, és rontotta az egyébként is gyenge termés minőségét. Országszerte átnedvesedett a talaj felső több tíz centiméteres rétege, így jelenleg kedvezőek a körülmények, többek között az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez is.

A folytatásban marad a változékony időjárás. Kedden még száraz időre van kilátás, majd szerdától péntekig sokfelé várható tartós eső, szombattól csökken a csapadékhajlam. A héten összességében nagy területen hullhat 10-20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. A talaj tehát tovább töltődik nedvességgel, a betakarítási munkálatokat azonban hátráltatni fogja. A hőmérséklet kedden reggel még csípős lesz, sokfelé várható talajmenti fagy, helyenként 2 m-es magasságban is 0 fok alá hűlhet a levegő. Szerdától enyhülnek az éjszakák, a nappali hőmérséklet pedig többnyire 15 fok körül, a hét legvégén helyenként 20 fok közelében alakul

- derült ki a jelentésből.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?