Szörnyű a helyzet Amerikában: sorra zárnak be a baromfitelepek

Szörnyű a helyzet Amerikában: sorra zárnak be a baromfitelepek

agrarszektor.hu
A Helene hurrikán komoly károkat okozott az amerikai élelmiszer- és textilipari termelésben. Legalább két baromfiüzem bezárt Georgiában és Észak-Karolinában, miközben Dél-Karolinában a gyapotültetvények jelentős veszteségeket szenvedtek. A Wayne-Sanderson Farms, az ország harmadik legnagyobb baromfitermelője, áramkimaradás miatt állította le működését Georgiában. Dél-Karolina számos baromfiüzeme tartalék generátorokkal működik, de a gyapottermés minősége is veszélyben van. A hurrikán hatásai továbbra is érezhetők a régióban, különösen a mezőgazdaságban.

A Helene hurrikán miatt legalább két baromfiüzemet bezártak Georgiában és Észak-Karolinában, valamint jelentős károkat okozott a gyapotültetvényeken Dél-Karolinában, ami komoly csapás az amerikai élelmiszer- és textilipari termelésre - mondták a vállalatok és a mezőgazdasági tisztviselők hétfőn. A vihar, amely csütörtök késő este csapott le Florida Big Bend régiójára, több mint 100 halálos áldozatot követelt fél tucat államban, mielőtt pusztító útját folytatta Georgián át a Karolinákig. Frank Singleton, Wayne-Sanderson Farms a vállalat szóvivője elmondta, hogy áramkimaradás miatt bezárta a georgiai Moultrie városában található feldolgozóüzemet - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az üzem hetente 1,3 millió csirkét dolgoz fel, és a működés folytatásának időpontja a Georgia Power (GPJA.N) áramszolgáltató helyreállítási munkáitól függ – tette hozzá Singleton. A vállalat üzemanyag-szállítást biztosít a helyi gazdaságok számára is, amelyek szintén áram nélkül maradtak. Dél-Karolinában sok baromfiüzem tartalék generátorokkal üzemel – mondta Eva Moore, a Dél-Karolinai Mezőgazdasági Minisztérium szóvivője. A gyapotültetvények súlyos károkat szenvedtek – tette hozzá.

A nyitott gyapottokokat szétszórta a vihar, és a növények összecsavarodtak. Ez bonyolultabbá teszi majd a betakarítást, és hatással lehet a gyapot minőségi besorolására is

- mondta. Észak-Karolinában a Smithfield Foods, a világ legnagyobb sertéshús-feldolgozója, közölte, hogy a sertésüzemek szállítási logisztikája nehézkessé vált, de az anyagi károk jelentéktelenek voltak. Egy baromfi-feldolgozó üzem Morganton közelében szintén leállt – mondta Bob Ford, az Észak-Karolinai Baromfiszövetség ügyvezető igazgatója. Ennek ellenére a baromfiipar viszonylag szerencsés volt, mivel a takarmánymalmok üzemelnek, és az áradások nagy mértékben elkerülték a gazdaságokat. A Morganton környéki élő csirkék "egyszerűen csak kövérebbek lesznek", amíg a feldolgozóüzem várhatóan szerdán újra nem nyit – mondta Ford.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?