Durva bírságot kaphatnak ezért a kerttulajdonosok: sok magyar nem is tudja

Durva bírságot kaphatnak ezért a kerttulajdonosok: sok magyar nem is tudja

agrarszektor.hu
Nem egy kerttulajdonosnak okozhat fejtörést, hogy az őszi avarral, és a metszések után maradt zöldhulladékkal mit is kezdjenek. Egy biztos, a legrosszabb, amit csak tehetünk, hogy csendben alágyújtunk.

Túl vagyunk az első éjszakai mínuszokon, és bár a fák levelei még csak most kezdenek sárgulni és hullani, hamarosan tömegével borítja el kertjeinket a száraz avar. De mit tegyünk vele? Szabad égetni, vagy tilos? Hová lehet elszállítani a lehullott leveleket, az őszi metszésből származó nyesedéket, ágakat? Milyen szabályok vonatkoznak ránk, kertes ház tulajokra? Mi történik, ha megszegjük ezeket, és milyen bírságra számíthatunk? Egyáltalán miért nagyobb baj az avart égetni, mint fával fűteni?

Vészhelyzet van - emiatt sok településen még mindig szabad az égetés

Bár a parlament által 2020 nyarán elfogadott módosítás értelmében 2021. január elsejétől (környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény értelmében) országszerte tilos az avar- és a kerti zöldhulladék égetése, egy 2020. decemberi kormányrendelet szerint, amíg veszélyhelyzet áll fenn, továbbra is az önkormányzatok hatásköre, hogy engedélyezik-e, és milyen feltételekkel - írja a HelloVidék.

A törvénykezés tehát a települések vezetésének ad egy kiskaput: a 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja alapján az önkormányzatok - amennyiben azt szükségesnek tartják - helyi rendeletben szabályozhatják az avar és a kerti hulladék égetését. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha valaki saját kertjében vagy a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Azokon a településeken pedig, ahol az önkormányzatok rendeletet alkottak a kérdésben, ott jellemzően az avar és kerti hulladék égetése az év egy időszakában vagy a hét bizonyos napjain engedélyezett.

Mi van akkor, ha nincs helyi önkormányzati szabályozás?

Helyi szabályozás hiányában az avarégetés kérdésével kapcsolatban az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak, amely alapján MINDENKOR tilos az avar és kerti hulladék égetése. A levegő védelmét szabályzó 306/2010-es kormányrendelet további rendelkezéseket tartalmaz az avar és kerti hulladék égetés hatósági ellenőrzésével, bírságolásával kapcsolatban. A jogszabályok értelmében az avar és kerti hulladék égetése tehát tilos, és a tilalom megszegése esetén különböző büntetések alkalmazhatóak:

Természetvédelmi bírság: Az égetés miatt kiszabható bírság mértéke 15.000 forinttól 300.000 forintig terjedhet.Környezetvédelmi bírság: Ezen felül a helyi önkormányzatok is szabhatnak ki bírságot, amely mértéke önkormányzatonként változó, de jellemzően szintén magas összegű, egészen komoly 3 000 000 forintos összegig elmehet. A konkrét bírság mértéke az eset körülményeitől, a helyszíntől, valamint a jogsértés súlyosságától függ. Emellett az égetés során keletkező füst és szennyező anyagok miatt a hatóságok levegőtisztaság-védelmi jogszabályok alapján is felléphetnek.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható el. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?