Aggasztó jelentés jött: veszélybe került az EU 2030-ra kitűzött célja

agrarszektor.hu2024. október 3. 14:27

Valószínűleg nem fog teljesülni az az uniós célkitűzés, hogy 2030-ra a teljes mezőgazdasági terület 25%-án organikus/bio termesztést folytassanak a gazdák. Az EU-nak címzett ajánlások között a Számvevőszék hangsúlyozza, hogy a 2030 utáni időszakra vonatkozó célkitűzést kell meghatározni, és a 2027 utáni KAP pénzeszközeiből többet vagy hatékonyabban kell a biogazdálkodás fejlesztésére irányítani.

Az Európai Számvevőszék jelentése szerint az Európai Unió nem fogja elérni azt a célját, hogy 2030-ra a földterületek legalább 25%-át biogazdálkodásra állítsa át, hacsak nem duplázza meg a jelenlegi éves átállási ütemet - írja a FruitVeB. A 2014-2022 közötti KAP mintegy 12 milliárd eurónyi forrást biztosított a biogazdálkodásra való átálláshoz, amelyhez 2027-ig további 15 milliárd eurót kell hozzátenni. A luxemburgi ellenőrök megkérdőjelezik a KAP hozzájárulását a környezetvédelmi és piaci célkitűzésekhez, mivel például a gazdálkodók akkor is kaphatnak uniós forrásokat, ha nem alkalmazzák a vetésforgót vagy az állatjóléti előírásokat. 

Ez azonban nem pusztán csak források kérdése, hanem többet kell tenni az egész ágazat támogatása, a piac fejlesztése és a termelés ösztönzése érdekében, különben fennáll a veszélye annak, hogy egy kiegyensúlyozatlan rendszer jön létre, amely teljes mértékben az uniós forrásoktól függ, ahelyett, hogy egy dinamikus, tájékozott fogyasztók által vezérelt ágazatot hozna létre

- írja a Számvevőszék. Az ellenőrök azt is megjegyzik, hogy a biogazdálkodással hasznosított földterületek aránya tagállamonként jelentősen eltér: a rangsort Ausztria vezeti (25,7%), majd Észtország (23,4%), Svédország (19,9%), Portugália (19,3%) és Olaszország (18,1%) következik. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kap, föld, környezetvédelem, unió, állatjólét, biogazdálkodás, uniós-szabályozás, uniós, földterület, vetésforgó, milliárd, organikus,