Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.03. csütörtök

agrarszektor.hu2024. október 3. 07:45

Borult, esős idő várható - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.10.03.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.10.03.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.10.03.) napon.

2024.10.03. csütörtök: Borult, esős idő várható. Átmeneti csapadékszünetekre a nap első felében van inkább esély, majd újra sokfelé erősödik a csapadék intenzitása, nagyobb mennyiség a nap második felében hullhat. A Dunántúlon és a középső országrészben az északi szél megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű. Késő estére 10 és 14 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölé helyeződő ciklon miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2024.10.04 péntek: Borult időre számíthatunk, majd napközben dél felől egyre nagyobb területen vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Sokfelé várható eső, zápor, majd a nap második felében a csapadékzóna gyengül, illetve húzódik észak felé. Hazánk nagy részén
még 10 mm-nél nagyobb csapadék hullhat. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon megerősödik, később északnyugatira, nyugatira fordul a légáramlás. A maximum általában 12 és 19 fok között alakul, de délkeleten ennél melegebb is lehet.

Friss híreink:

Patkányok lephetik el a magyar kerteket: méreg helyett ezt használd ellenük

Nagy számban jelentek meg a patkányok Magyarországon az ősz beáltával, valamint a nagy mennyiségű csapadék hatására - tájékoztatta az Agrárszektort Kovács Tamás, a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a rágcsálók elszaporodásának a következő időszak nagyon fog kedvezni, ám a sok eső miatt már most gyakoribb az észlelésük a megszokottnál, főleg a magánházaknál, belvárosi közegben bukkannak fel. A szakembertől többek között azt is megtudtuk, hogy mivel idén nem volt olyan hátráltató hatás, amely a patkányok számára negatív lenne, minden adott ahhoz, hogy intézkedések hiányában akadálytalanul szaporodjanak itthon.

Ez nagyot fog szólni: 2030-ig duplázna a Master Good

A baromfiágazat több szegmense is szenved, de a csirketermelés jó feltételek mellett tud működni, ezért megéri bővíteni – mondta el az Agrárszektornak Bárány László, a Master Good tulajdonosa. A pályázatok segítségével ezért a jelenleg is kifejezetten nagynak számító cégcsoport nagy lépést tesz előre: 2030-ig az integráció minden elemét újra felépítik, így hat éven belül megduplázzák a kibocsátásukat. A baromfiágazat helyzete és a Master Good fejlesztéseinek részletei szóba kerülnek az idei Agrárszektor konferencián is.

Bige Zoltán: kamatostul pereljük vissza a vitatott adót

Rögtön két lépéssel, CC-re minősítette le a Nitrogénművek Zrt. besorolását a Scope hitelminősítő nemrégiben, amely elsősorban a májusban esedékes kötvényvisszafizetés stratégiai megalapozottságát hiányolja. A hitelminősítő hangsúlyozza: a cég működési alapjai és piaci részesedése is szilárd, az aggodalmak fő oka a vitatott széndioxid-adó, amelyet a vállalat perben meg is támadott. Bige Zoltán az Agrárszektornak elmondta: nagyon optimisták a per kimenetelét illetően, és bár a jogi vita két évig is elhúzódhat, arra számítanak, hogy a végén visszakapják az éves szinten mintegy 18 milliárdos kiadást jelentő összeget.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ezek a legretkesebb hazai települések: így fojtja szemétbe a Balaton partját a pesti elit

Vannak olyan helyek, ahol évente egy lakosra több mint egy tonna szemét jut, míg más településeken ez az érték kevesebb mint 100 kilogramm. A 2022-es adatok alapján Komárom-Esztergom vármegye termelte a legtöbb hulladékot, majd Pest vármegye követte. Az országos átlagos különbség a legtöbb és legkevesebb hulladékot termelő vármegyék között 110 kilogramm volt, Budapest pedig közel 400 000 tonna elszállított hulladékkal vezeti a listát. Települések szintjén, a balatoni települések jelentős hulladékot termelnek, a top 10-es listában közel 8 000 kg szemetet termelnek összesen a nyaraló régiók, lakosságarányosan. Ezen adatok fényében nem csoda, hogy bevezetésre került az új üvegvisszaváltó rendszer hazánkban. 

Rejtett helyeket keresnek a magyarok: ezek most a top úti célok ősszel

A szakemberek szerint még mindig nagy népszerűségnek örvendenek a természetközeli szállások. A foglalási adatok szerint az őszi kikapcsolódást tervezők körében egyre előkelőbb helyen szerepelnek az erdei szálláshelyek, faházak, önálló házak. Mivel egyre többen keresik ezeket a szálláshelyeket, ezért most annak jártunk utána, hogy mely települések, régiók szerepelnek a magyarok térképén, ha faházas pihenésre vágynak.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,