Megérkezett a fagy: ilyen lehűlés már nagyon rég volt Magyarországon

Megérkezett a fagy: ilyen lehűlés már nagyon rég volt Magyarországon

agrarszektor.hu
Habár átmenetileg pár napig száraz volt az időjárás Magyarországon, a hét közepétől ismét megérkezett az eső, ami komolyan hátráltatja a még hátralévő betakarítást. Péntek estig újabb jelentős mennyiségű esőre van kilátás, majd a hétvégén csökken a csapadékhajlam. A talaj őszi feltöltődése elkezdődött, egyre mélyebb rétegekbe is jut a nedvességből, az őszi gabonák vetését pedig országszerte telített felső talajréteg várja. Ez azt jelenti, hogy kedvezőek a körülmények az őszi káposztarepce fejlődéséhez is. 

Száraz, de hűvös időben volt részünk a hét első napjaiban, majd szerdán hajnalban nyugat felől hullámzó frontrendszer érkezett, melynek hatására csütörtök reggelig hazánk nyugati, északnyugati felén 15-30 mm, míg délen és a Tiszántúlon 1-5 mm csapadék hullott - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. A hétvégén északnyugaton volt kevesebb eső, így az elmúlt öt nap csapadékösszege jellemzően 15 és 35 mm között alakult, de foltokban 40-50 mm is leesett. A 30 napos csapadékmennyiség országszerte meghaladja a sokéves átlagot, keleten 50-120 mm, míg a Dunántúlon 100-180 mm-t mérhettünk. A 90 napos összeg azonban hazánk jelentős részén továbbra is számottevő negatív eltérést mutat.

5 napos csapadékösszeg 2024. október 2-ig (mm)5 napos csapadékösszeg 2024. október 2-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. október 2-ig (mm)Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. október 2-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2024. október 2-ig (mm)30 napos csapadékösszeg 2024. október 2-ig (mm)
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. október 2-ig (mm)Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. október 2-ig (mm)

A felszínközeli talajréteg országszerte telítetté vált, és a 20-50 cm-es réteg is bőven tartalmaz nedvességet. A fél méternél mélyebb rétegben viszont az északnyugati országrész kitételével továbbra is igen jelentős a nedvességhiány.

Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. október 2-án (%)Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. október 2-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. október 2-án (%)Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. október 2-án (%)

A hőmérséklet a vasárnap reggelre átvonult frontrendszer mögött jelentősen visszaesett. A hétfőre és keddre virradó éjszakákon a derült időben többfelé deressé vált a táj, és a fagyzugos helyeken 2 méteres magasságban is fagypont alá hűlt a levegő. Szerdán reggelre a vastagabb felhőtakaró megjelenésével az erős lehűlés az északkeleti, keleti tájakra szorult vissza, ugyanakkor a borult, csapadékos területeken napközben is alig melegedett a levegő, így ott mindössze 12-14 fokot mérhettünk. Ugyanakkor keleten a hét első napjaihoz hasonlóan még nagy volt a hőingás, és napközben 15-17 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Minimum hőmérsékletek 2024. október 1-én (Celsius fok)Minimum hőmérsékletek 2024. október 1-én (Celsius fok)

Az idei nagyon meleg, aszályos nyáron a kapás növények és a gyümölcsök érése egyaránt jóval hamarabb következett be a szokásosnál. A napraforgó és a kukorica betakarítása már augusztus végén elkezdődött, a szeptember közepétől többször csapadékos időjárás átmenetileg akadályozta a munkát, és rontotta az egyébként is gyenge termés minőségét. A talaj fölső több tíz centiméteres rétege országszerte átnedvesedett. Így jelenleg kedvezőek a körülmények az őszi káposztarepce fejlődéséhez, és a felszín szikkadása után a kalászosok vetéséhez is.

A folytatásban eleinte esős, majd szárazabb, a jövő hét elejétől kissé melegebb időre van kilátás. A jelenleg is fölöttünk hullámzó frontrendszer még pénteken is meghatározza időjárásunkat, borult, esős időre van kilátás, majd pénteken napközben délnyugat felől kezd szűnni a csapadék, de északkeleten estig esni fog. Szombattól csökken a csapadékhajlam, és a hétvégén csak elszórtan lehet eső, zápor. A hét második felében összességében újabb 25-40 mm közötti mennyiség várható, ennél kissé kevesebb északnyugaton és délkeleten valószínű. Hétfőn és kedden nem számítunk számottevő esőre, majd szerdán újabb frontrendszer csapadékzónája vonul át hazánkon nyugatról kelet felé.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?