Fontos adatgyűjtés kezdődik itthon: a lakosság segítségét kérik

agrarszektor.hu2024. október 4. 15:31

Az Európai Madármegfigyelő Napok keretében október első hétvégéjén Európa és Ázsia lakossága adatokat gyűjthet az őszi madárvonulásról. A Magyar Madártani Egyesület országszerte szervez programokat, köztük bemutató madárgyűrűzéseket is, amelyekhez bárki csatlakozhat előzetes bejelentkezés nélkül. Magyarország kiemelkedően szerepel ezen a játékos versenyen, tavaly közel 2500 résztvevővel második helyen végzett.

Az Európai Madármegfigyelő Napok program keretében október első hétvégéjén Európa és Ázsia lakossága az őszi madárvonulásról gyűjthet adatokat. A program azért időzít erre az időpontra, mert október elején, az északi féltekén még általában jó az idő, és ekkor éri el a csúcspontját a madárvonulás. Ez kiváló alkalom arra, hogy a résztvevők különféle programokon vegyenek részt, megismerjék a madárvonulás jelenségét, és beszélgessenek madarászokkal – mondta Orbán Zoltán, a Madártani Egyesület szóvivője az InforRádióban, aki hozzátette, hogy ez egy játékos verseny az európai országok között, amelyben Magyarország mindig kiemelkedően szerepel.

Orbán Zoltán kiemelte, hogy Magyarországon rendkívül nagy az érdeklődés: tavaly a résztvevők számát tekintve hazánk második lett, közel 2500-an vettek részt 161 helyszínen. Magyarország kiemelkedik nemzetközi szinten a madártan és madárvédelem terén, amely több mint száz éve meghatározó része a köztudatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
magyar, madár, program, magyarország, egyesület, október, megfigyelés, madárfigyelés, költözőmadár,