Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.04. péntek

agrarszektor.hu2024. október 4. 07:45

Borult idő várható, ugyanakkor a déli, délkeleti részeken elvékonyodhat a felhőzet, de legfeljebb csak kevés helyen bukkanhat elő a nap - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.10.04.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.10.04.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.10.04.) napon.

2024.10.04. péntek: Borult idő várható, ugyanakkor a déli, délkeleti részeken elvékonyodhat a felhőzet, de legfeljebb csak kevés helyen bukkanhat elő a nap. A csapadékzóna fokozatosan északkelet felé helyeződik, közben dél felől gyengül, szűnik is az eső. Estefelé már csak az északi tájakon eshet és ott is egyre kevesebb helyen, egyre gyengén intenzitással. A déli, délkeleti országrészben néhol megdörrenhet az ég. A döntően északias szelet több helyen élénk, a Nyugat-Dunántúlon erős, esetleg viharos lökések kísérhetik, a déli tájakon a délnyugati, nyugati szél élénkül meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 16 fok között valószínű, de délkeleten ennél jóval magasabb értéket is mérhetnek.
Késő este 9, 16 fok között alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A térségünk fölé helyeződő ciklon miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2024.10.05 szombat: Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Elszórtan előfordulhat eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szél több helyütt megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon néhol megerősödik. A délutáni órákban 14, 19 fok valószínű.

Friss híreink:

Indulhat a farkasvadászat az EU-ban? Élesedik a helyzet egy döntés miatt

Ismét a figyelem középpontjába kerültek a farkasok, miután az Európai Unió tagállamai támogatták azt a módosító indítványt, amely a ragadozó nemzetközi természetvédelmi státuszát fokozottan védettről védett, de vadászható státuszra enyhítené. A döntést olyan parázs vita kíséri, mint ami a jeladós svájci farkas tavalyi kilövését és a borsodi rendőrségi razzia során elkobzott öt farkaskoponya ügyét is övezte. Míg az egyik oldal démonizál és vadászná a fajt, a másik oldal az új kutatási eredményekre hivatkozva amellett érvel, hogy farkasnak csúcsragadozóként igenis fontos szerepe van az ökológiai rendszerekben.

Patkányok lephetik el a magyar kerteket: méreg helyett ezt használd ellenük

Nagy számban jelentek meg a patkányok Magyarországon az ősz beáltával, valamint a nagy mennyiségű csapadék hatására - tájékoztatta az Agrárszektort Kovács Tamás, a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a rágcsálók elszaporodásának a következő időszak nagyon fog kedvezni, ám a sok eső miatt már most gyakoribb az észlelésük a megszokottnál, főleg a magánházaknál, belvárosi közegben bukkannak fel. A szakembertől többek között azt is megtudtuk, hogy mivel idén nem volt olyan hátráltató hatás, amely a patkányok számára negatív lenne, minden adott ahhoz, hogy intézkedések hiányában akadálytalanul szaporodjanak itthon.

Ez nagyot fog szólni: 2030-ig duplázna a Master Good

A baromfiágazat több szegmense is szenved, de a csirketermelés jó feltételek mellett tud működni, ezért megéri bővíteni – mondta el az Agrárszektornak Bárány László, a Master Good tulajdonosa. A pályázatok segítségével ezért a jelenleg is kifejezetten nagynak számító cégcsoport nagy lépést tesz előre: 2030-ig az integráció minden elemét újra felépítik, így hat éven belül megduplázzák a kibocsátásukat. A baromfiágazat helyzete és a Master Good fejlesztéseinek részletei szóba kerülnek az idei Agrárszektor konferencián is.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Megdőlt az őszi D-vitamin tévhit: ezt jobb, ha tudod a méregdrága patikai pirulákról

Az októberrel beköszöntőtt a csípős, őszi idő, sok lakásban már langyosodnak a radiátorok is. Ezzel egy időben egyre több a megbetegedés, a covid és influenza örökítőanyag koncentrációja is emelkedik a szennyvízmintákban, továbbra is sok esetet hoz hétről hétre a szamárköhögés, és egyre több a nyugat-nílusi lázzal diagosztizált betegek száma is. Nem árt felkészíteni a szervezetünket az őszi járványokra, melynek alapját többek között a megfelelő D-vitamin bevitel képezi. Ugyan egyre többen szednek megelőzésképpen D-vitamint, de arról még mindig rengeteg tévhit kering, hogy hogyan érdemes szedni, milyen mennyiségben, és honnantól válik csak pénzkidobássá a drága tabletták szedése. Ezeket a kérdéseket tisztázza most a Pénzcentrum, és azt is eláruljuk, hogyan vehetünk töredékáron vitamint a patikában. 

Súlyos népbetegség kínozza a magyarokat: még nem késő, ezzel a filléres diétával helyrehozhatod!

Az elmúlt évtizedek során Magyarországon valódi népbetegséggé nőtte ki magát az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség, amelyeknek a kialakulása jelentős részben az életmódunknak és a táplálkozásunknak köszönhető. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni ezekről az egészségügyi problémákról: hogyan alakul ki az inzulinrezisztencia és a kettes típusú cukorbetegség? Hogy lehet megelőzni, visszafordítani vagy kordában tartani őket, milyen diétát érdemes kipróbálnunk, ha valódi változást akarunk elérni?

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,