Megszületett a megállapodás: ez az egész növénytermesztésre hatással lehet

agrarszektor.hu2024. október 4. 17:29

2024. október 1-én, ötödik tagállamként az Európai Bizottság pozitívan értékelte és technikai szinten elfogadta Magyarország bioüzemanyag-gyártáshoz használható növényeinek termesztéséből származó, regionális üvegházhatású-gáz (ÜHG) kibocsátási értékeit. A hazai gabona- és olajosnövény klímavédelmi szempontból fenntartható termesztésének bizonyításában sikeresen zárt a kormányzat egy hosszú és nehéz folyamatot, amelyben az ágazati szereplők és a közigazgatás együttműködésből jelesre vizsgázott.

A szemeskukorica, őszi káposztarepce, napraforgó, őszi búza, szója Európai Bizottság által elfogadott ÜHG-kibocsátási értékei egyetlen esetben sem hozzák versenyhátrányba a hazai termelőket és bioüzemanyag feldolgozókat. Mivel növényeink kibocsátási értékei az eddig elfogadott dán, német, litván és cseh értékekhez képest jellemzően nem magasabbak, mi több hazánk az egyetlen uniós tagállam, amely elfogadott szója és napraforgó kibocsátási értékekkel rendelkezik. A hazai gabona- és olajosnövény ágazat piaci versenyképességét így nemcsak a már elfogadott értékekkel rendelkező országokkal szemben sikerült megőriznünk, hanem a többi tagállammal szemben is, hiszen számukra csak az uniós átlagértékek használata megengedett, amelyek jellemzően magasabbak, azaz kedvezőtlenebbek a számított értékeknél - olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Az Európai Bizottság 2023-ban bejelentette, hogy a RED I keretében kidolgozott és elismert korábbi regionális üvegházhatású-gáz (ÜHG) kibocsátási értékek (úgynevezett NUTS2 értékek) már nem érvényesek, és felkérte a tagállamokat, hogy nyújtsanak be új számított értékeket elismerésre. Magyarország eleget tett ennek a kérésnek azáltal, hogy a RED II keretében benyújtotta az Európai Bizottságnak a mezőgazdasági nyersanyagok termesztésére jellemző ÜHG-kibocsátási szintekről szóló jelentést a NUTS 2 régiókra és az öt legfontosabb szántóföldi és olajosnövényre. Ezt fogadta el 2024. október 1-én technikai szinten az Európai Bizottság.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
bioüzemanyag, napraforgó, európai-bizottság, európa, európai-unió, klímaváltozás, bizottság, kibocsátás, üvegházhatás, uniós, olajnövény, üvegházhatású-gáz,