Semmi sincs biztonságban: így fosztogatják a magyar gyümölcsösöket

Semmi sincs biztonságban: így fosztogatják a magyar gyümölcsösöket

agrarszektor.hu
Egy napokban közétett Tik-Tok videó szerint hatalmas károkat okoznak a gyümölcsültetvényeken a tolvajok. A videó készítője elmondta, hogy ültetvényéről 50 mázsa birset, 50 mázsa nektarint és 100 mázsa kajszibarackot vittek el, összesen 10 millió forint értékben. Az ültetvény 7 kilométer hosszú kerítését nehéz megvédeni, a drónhasználat tiltott, a kamerák pedig nem elég hatékonyak. A lopások elleni fizikai védelem becslések szerint 10 millió forintba kerülne, így a bűncselekmények bizonyítása továbbra is nehézkes.

Itt a gyönyörű szép birs a fán, de hiányzik belőle körülbelül 50 mázsa. Ez nagyságrendileg 500 forintos áron számolva 2,5 millió forint. Az ültetvényről hiányzott még minimum 50 mázsa nektarin és 100 mázsa kajszibarack. Ennek együttes értéke 10 millió forint, erről az ültetvényről. Ekkora kárt okoznak a tolvajok

- fogalmaz a Tik-Tok videóban a gazda, melyben jól látszik, hogy vannak olyan fák, amelyekről még nem takarítottak be, de már nincsen rajtuk gyümölcs.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hol a védelem?

A videóban elhangzik, hogy az ültetvény kerítését, amely 7 kilométer hosszúságú, nagyon nehéz védeni. A drónok használata a területen nem engedélyezett, a kihelyezett vadkamerák által készült felvételek pedig a legtöbb esetben nem jelentenek megoldást, mert a fosztogatók kapucniban, arcukat eltakarva érkeznek, nem mellesleg a kamerák egy része is ellopásra kerül.

Ez mindegy, mert ha belemosolyogna a kamerába, akkor sem áll meg ellene semmiféle vád, csak kizárólag egyetlen egy esetben, a tetten érés esetében

- mondta a videó készítője. Hozzátette, hogy a tettenérésen kívüli alkalmak esetében az elkövetők általában letagadják a lopási cselekményt, helyette történeteket találnak ki arra vonatkozóan, hogy hogyan került a birtokukba az áru. A videóban arra is kitér hogy ahhoz, hogy ezeket az eseményeket tetten érjék, felkészültség szükséges.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez egy nagyon-nagyon komoly feladat, és mi jogszerűen járunk el. Mindent megteszünk, hogy börtönbe kerüljenek, hiszen ez folytatólagosan nagy összegre elkövetett lopás, de sajnos nagyon nehéz bizonyítani, a rendőrség nincs könnyű helyzetben. Általában azt az egy alkalmat tudják bizonyítani, amikor mi rendelkezésre bocsájtjuk a cselekményhez kötődő videófelvételeket. Ezért vannak most már jó telefonjaink, hogy rögzíteni tudjunk és viszonylag nagyobb távolságból is és éles legyen a kép, illetve, hogy közben amit mondanak az is rögzítve legyen, mert később már a tanúvallomáson elfelejtenek mindent

- hangzik a videóban. A videó készítője úgy véli, hogy a megoldás a fizikai védelem, ez viszont ebben az esetben nagyságrendileg 10 millió forintba kerülne. A gazda arra is kitér videójában, hogy ha a fosztogatók rövid időre börtönbüntetést is kapnak az sem rettenti el őket. Az is problémát jelent, hogy az ültetvényen dolgozók nem érzik magukat kellő biztonságban, ezért többen is felmondtak. Véleménye szerint az elkövetők nem félnek az igazságszolgáltatástól, de úgy gondolja úgy gondolja a megoldás az igazságszolgáltatásban rejlene, melynek sokkal durvábbnak kellene lennie.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?