Változás a Tisza-tónál: erre készülhetnek a magyarok

Változás a Tisza-tónál: erre készülhetnek a magyarok

agrarszektor.hu
A KÖTIVIZIG szeptember 30-án tartotta a Tisza-tó téli vízszint szabályozásáról szóló egyeztetést a Kiskörei szakaszmérnökségen. A téli vízszint beállítását két lépcsőben tervezik, kezdve október 30-án, figyelembe véve a halak vermelésének szükségleteit, de a folyamatot egy esetleges árhullám befolyásolhatja.

A KÖTIVIZIG szeptember 30-án tartotta hagyományos téli vízszint egyeztető tárgyalását a Kiskörei szakaszmérnökségen, amelyen a tározó hasznosításában érintettek is részt vettek. A megbeszélést Lovas Attila igazgató nyitotta meg, majd Fejes Lőrinc, a kiskörei szakaszmérnök ismertette az elmúlt időszak üzemeltetési tapasztalatait - írja Facebook oldalán a KÖTIVIZIG.

EZ IS ÉRDEKELHET

A megbeszélés során elhangzott, hogy október 7-től a Tisza-tó Kisköre-felső vízmércéjén mért vízszintet 735 plusz-mínusz 5 centiméterről a vízjárás függvényében 725 plusz-mínusz 5 centiméterre csökkentik. A tározó téli vízszintjét két lépcsőben tervezik beállítani, figyelembe véve a halak téli vermeléséhez szükséges feltételeket. Az őszi vízszintcsökkentés október 30-án kezdődik. Elsőként november 20-21. körül 560 plusz-mínusz 5 centiméterre csökkentik a vízszintet a karbantartási munkák elősegítése érdekében, majd 3-4 nap múlva visszaemelik 620 centiméterre, és ezt az állapotot tartják a tavaszi feltöltés kezdetéig. Fontos megjegyezni, hogy a téli vízszint beállításának időpontját és ütemezését egy esetleges árhullám módosíthatja. A leürítés megkezdéséről és a végrehajtás részleteiről külön tájékoztatót adnak majd.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?