Lenyűgöző látvány: hihetetlen tömegben érkeznek a darvak a Hortobágyra

Lenyűgöző látvány: hihetetlen tömegben érkeznek a darvak a Hortobágyra

Farkas Alexandra
Meghaladta a 135 ezer példányt a Hortobágyi Nemzeti Parkban pihenő darvak száma, az elkövetkező két hétben pedig további növekedés várható a természetvédelmi szakemberek szerint. Ilyen korán még sohasem volt itt ennyi példány, ami ígéretes előjel lehet a következő időszakra. A 2023. októberében mért közel kétszázezres rekord ugyanakkor vélhetően nem dől meg, tavaly ugyanis több tízezer daru pusztult el a madárinfluenza miatt.

Javában tart a daruvonulás időszaka a Hortobágyon, amelyre minden ősszel több ezren kíváncsiak. Míg szeptember 19-én a szinkronszámlálás során 14 736 példányt számoltak össze a szakemberek, számuk mára meghaladta a 135 ezer példányt. Ezek a karcsú, kecses madarak északi költőterületeik felől, az időjárás hidegebbre fordulása és az ottani táplálékbázisuk megfogyatkozása után érkeznek ilyenkor hozzánk, és mielőtt tovább indulnának Észak-Afrika és Dél-Európa felé, megpihennek néhány hónapra a hortobágyi pusztákon, halastavakon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szárnyas ökoszisztéma-mérnökök

A darvak Európában élő állománya szerencsére növekvő tendenciát mutat, számukat 2017-2019-ben 140-150 ezer párra becsülték. Az viszont csak nemrég derült ki róluk, hogy táplálkozási szokásaik a beporzó rovarokra is pozitívan hatnak, ami elsőre talán meglepő összefüggésnek tűnhet.

Ez a kedvező hatásuk a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont eredményei alapján arra vezethető vissza, hogy bár alapvetően a kukoricát részesítik előnyben, sokszor kimennek a hortobágyi gyepekre is, ahol ízeltlábúakkal egészítik ki étrendjüket. Ahol viszont a darvak talajlakó gerinctelenek után kutatva csőrükkel felvágják a talajt és a növényeket, a növényzet gyorsabban sarjad, sőt kétszikű és egyéves fajokban is bővelkedik, ami fontos táplálékforrást biztosít a beporzóknak. Ez a hatásuk azért is különösen érdekes, mert gyepi élőhelyeken korábban nem volt ismert a madarak jelentős ökoszisztéma-mérnöki átalakító tevékenysége. A darvak ráadásul ezt a hatást mindössze néhány hét alatt fejtik ki, tevékenységük viszont évekre meghatározza a növényzet összetételét és a szerkezetét.

A fiatalok nevelésekor és az őszi vándorlásra való felkészüléskor például egyértelműen a mezőgazdasági területeket keresték, a vándorlás során viszont a tápláléknál fontosabbá váltak számukra a biztonságos éjszakázási feltételek. Ez állhatott a háttérben akkor is, amikor a 2022-es történelmi aszály során alig volt a Hortobágyon kukorica, a darvak ennek ellenére ugyanúgy nagy számban jelentek meg a halastavaknál, csak más élelmet kerestek. Ez a magyar példa is kiválóan igazolja azt, hogy a megszokott vándorlási útvonalak mentén tapasztalt környezeti feltételek a klímaváltozáshoz kötődően akár évről évre is drasztikusan megváltozhatnak, ami komoly alkalmazkodást és finomhangolást követel meg a darvaktól és más vonuló fajoktól, sőt erősen hat a természetvédelmi stratégiákra is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tömegeket vonz a darules

Aki teheti, személyesen is vegyen részt a nemzeti park által szervezett daruleseken a következő hetekben. A programok során ugyanis szakvezetéssel figyelhetők meg az éjszakázóhelyekre behúzó, akár 20-50 ezres darucsapatok, melyek látványa és a karcsú, kecses madarak jellegzetes krúgatása együtt felejthetetlen élményt nyújt. Az ilyen pillanatok ráadásul nemcsak kellemes emlékekkel gazdagítanak, hanem bizonyítottan pozitív hatással vannak az ember mentális egészségére is. Legyünk azonban óvatosak és tartsunk tőlük kellő távolságot, mert ha bármelyik egyed veszélyt, fenyegetést érez, az egész csapat felriadhat és elrepülhet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?