Meglepő hírek érkeztek a Balatonról: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu2024. október 5. 20:02

A forró, száraz nyári napok által okozott veszteséget követően most végre ismét egyre több a víz a Balatonban. A legfrissebb jelentés szerint két nap alatt 4 centiméterrel emelkedett a tó átlagvízszintje, ami szombaton reggel már 91 centiméter volt.

Alaposan lecsapolta a Balatont a hosszúra nyúlt forró, nyári időszak, a tó átlagvízszintje nagyjából 30 centimétert csökkent, a mélypont 87 centiméter volt. Igaz, ez még közel sem volt olyan vészes, mint a 2003-ban mért 23 centiméteres átlagvízszint. Ekkor sokan már legnagyobb hazai tó kiszáradásától tartottak - írta meg az Időkép.hu.

Az ősz beköszöntével előbb a Boris, most pedig a Cassandra névre keresztelt mediterrán ciklon hozott sok esőt Magyarországra, így a Balaton vízgyűjtő területére is. A Boris által okozott csapadék elsősorban a talajok vízkészletének helyreállításában játszott szerepet, ekkor még nem növekedett a tó vízszintje, azonban miután a talaj mélyebb rétegei már átnedvesedtek, az újabb esőzéseknek köszönhetően megindult a vízszint emelkedése. Az Országos Vízjelző Szolgálat mérései szerint két nap alatt 4 centiméterrel emelkedett a Balaton átlagvízszintje, így ma reggel az már 91 centiméter volt. A következő időszakban a párolgás csökkenésével és újabb esőzések hatására még több víz lehet a Balatonban, hamarosan újra elérheti a tó átlagvízszintje az 1 métert.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
balaton, csapadék, eső, víz, emelkedés, vízszint, ciklon, talajnedvesség, talaj-nedvességtartalma, csapadékmennyiség,