Egyre több magyar veszi ezt az élelmiszert: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu2024. október 6. 18:59

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke szerint a kilencvenes években tapasztalt mélypont óta folyamatosan nő a tojásfogyasztás Magyarországon. A növekedést a termék vásárlását népszerűsítő kampányok is segítik.

A Tojásszövetség, valamint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérései alapján megállapítható, hogy nő a tojásfogyasztási kedv Magyarországon. Pákozd Gergely, a szövetség alelnöke szerint látható egy lassú növekedés a tojásfogyasztásban. Bár a magyarok még közel sem tartanak annál a 300 darabnál évente, ahol a rendszerváltozás előtt volt a hazai fogyasztás, de a fejenként évente 250 darabos szintet már elérte az ország - olvasható az Infostart oldalán. A különböző étkezési és diétatrendek meglehetősen nagy hatással bírnak a tojásfogyasztásra, ezért is indít a Tojásszövetség olyan kampányt, amely segíti abban a fogyasztókat, hogy pontosan tájékoztassanak a tojás valós élettani hatásairól.

A tojás szinte teljes értékű étkezést jelenthet, hiszen nagyon sok vitamin és tápanyag van benne, tartalmaz fehérjét, zsírt és vitaminokat, és azt lehet mondani, hogy a napi étkezésnek része tud lenni úgy, hogy nem tartalmaz olyan hozzáadott anyagokat, amelyekre esetleg nincs szükségünk

- magyarázta Pákozd Gergely.

A Tojásszövetség alelnöke hozzátette, a tojásnál mint élelmiszernél alapvetően fontos, hogy a beltartalma nem változtatható, hiszen "saját csomagolásában jön létre". Arról, hogy milyen tojást érdemes venni, van-e különbség, azt mondta, kialakult vevői szokások vannak, mindenki ott vesz, ahol a legkönnyebben hozzáfér, nagy különbség pedig nincs.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
tojás, tojásszövetség, tojásfogyasztás, tojás-előállítás, magyar-tojóhibrid-tenyésztők-és-tojástermelők-szövetsége,