Elképesztő: ki nem találnád, mire vettek rá egy dohánynövényt a kutatók

agrarszektor.hu2024. október 6. 17:04

Amerikai kutatók rájöttek, a növények képesek lehetnek eredetű tápanyagokat termelni. Egy kísérlet során tudósok el tudták érni, hogy egy dohányféle állati gének segítségével kreatint, karnozint és taurint állítson elő. A most felfedezett új módszert később az ehető növényeknél is alkalmazható lehet majd.

Bár fontos, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon az ember, de akadnak olyan tápanyagok, melyeket elsősorban húsfogyasztással lehet bevinni a szervezetbe. Ezért lényeges, hogy amerikai vegyészek új módszerével sikerült növényeket rávenni arra, hogy állati gének segítségével kreatint, karnozint és taurint állítsanak elő - olvasható a HVG.hu oldalán. A Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban bemutatott kísérlet során a nicotiana benthamianán, a dohány közeli rokonába a tudósok egy speciális baktérium segítségével olyan géneket ültettek át, melyek számos, növényekre nem jellemző aminosavfehérje-szintéziséhez szükségesek. A kísérleti növény így olyan enzimekkel bővült, melyek segítségével már kreatint, a karnozint és a taurint is termelhetett.

A tudósok ilyen módon létrehoztak például egy speciális, peptidkomponenseket tartalmazó salátát, ami gátolja a csontritkulást. A szakértők szerint a különböző gének bevitele trükkös lehet, mert ezek lassíthatják a növény anyagcseréjét, ezzel megváltoztatva a kívánt végeredményt. A kutatás eredményei biztatóak, később ezzel a módszerrel zöldségeket és gyümölcsöket is rábírhatnak arra, hogy összetett-, eddig csak állatokban fellelhető tápanyagokat termeljenek. De más ehető növények esetén is lehetne alkalmazni, hogy azok fenntartható módon, bioüzemként működhessenek.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
dohány, tápanyag, génmanipuláció, tudósok, génmódosítás, állati-eredetű, kísérlet, állati-fehérje,