Itt az új lazac, ami letarolhatja a boltokat? Nem is hinnéd, miből készül

agrarszektor.hu2024. október 6. 11:03

A fejlett digitális gyártási technológiák egyre nagyobb lökést adnak az élelmiszeripar fejlődésének. A Revo Foods Bécsben nyitotta meg a Taste Factory-nak nevezett gyártóüzemét, ahol a 3D-s élelmiszer-nyomtatás segítségével havonta akár 60 tonna élelmiszert is elő tudnak majd állítani.

Bécsben nyílt meg az élelmiszeripar forradalmasításának legújabb állomása: az osztrák Revo Foods nevű élelmiszeripari és -technológiai startup Taste Factory névre keresztelt gyártóüzemében a legmodernebb 3D strukturálási technológiájával fogják előállítani az élelmiszereket. Ez sokak szerint megváltoztathatja a növényi alapú élelmiszerek világát - írta meg a VoxelMatters. A 2021-ben, növényi alapú alternatívákra specializálódott vállalat célja, hogy megoldja az élelmiszer-előállítás néhány sürgető kihívását, beleértve a környezeti fenntarthatóságot, a táplálkozási minőséget és az erőforrás-igényes hagyományos hústermelés csökkentését. Az új létesítményük, a világ legnagyobb 3D élelmiszer-nyomtató üzemének megnyitása jelentős előrelépést jelent e célok megvalósításában.

Havonta akár 60 tonnát is képes előállítani

A Bécsben nemrég felavatott gyártóüzem az első olyan ipari méretű létesítmény, amely havonta akár 60 tonna 3D nyomtatott élelmiszert is képes előállítani. Ez a gyártási kapacitás jelenleg a legnagyobb a világon. A létesítmény a Revo Foods saját fejlesztésű 3D strukturálási technológiáját használja, amely lehetővé teszi az összetett textúrájú és funkcionális tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek gyors előállítását. A termelés méretnövelésével az üzem képes kielégíteni a fenntartható növényi alapú alternatívák iránti növekvő fogyasztói igényt.

A Revo Foods gyártási folyamatának lényege, hogy különböző anyagokat - például zsírokat és fehérjéket - kombinálva olyan új élelmiszerstruktúrákat hoznak létre, amelyek szorosan utánozzák az állati eredetű termékek textúráját. Ez a technológia lehetővé teszi a lédús, zsenge és hiteles szájízzel rendelkező növényi filék és húsok előállítását, ami áttörést jelent a növényi alapú élelmiszerek ágazatában.

A növényi alapú élelmiszerek előállítása során az egyik fő kihívás a hús textúrájának reprodukálása. A fogyasztók a valódi izomrostok zsengeségét és lédússágát szeretnék, és ez az, amit az osztrákoknak sikerült megoldania. A zsíroknak a fehérjemátrixba történő precíz integrálásával a technológia utánozza a zsír húsban való eloszlásának módját, és így olyan termékeket eredményez, amelyek a valódi hússal szinte azonos textúrával rendelkeznek. Így lehetővé vált olyan növényi alapú filék létrehozását, amelyek úgy sülnek, mint a valódi húsok.

Gombából lazacot?

A Revo Foods a bécsi üzem megnyitásával egyszerre dobta piacra első termékét. Ez egy, a lazac által inspirált növényi alapú filé, amely mycoproteinből, a micélium fermentált formájából készül. A mikoprotein gazdag tápanyagprofiljáról ismert, magas fehérjetartalommal, mikroalgaolajból származó omega-3 zsírsavakkal és olyan esszenciális vitaminokkal, mint a B6, B9 és B12. A termék nemcsak magas fehérje- és rosttartalmú, hanem koleszterin-, cukor- és gluténmentes is, így ideális választás az egészségtudatos fogyasztók számára. A Nutri-Score A értékkel a termék a hagyományos lazac tápláló és fenntartható alternatívájaként tűnik ki.

Az új termék fő összetevője, a mikoprotein, az egyik leginkább fenntartható és tápanyagdús fehérjeforrásként vált népszerűvé. A fermentált micéliumból származó mycoprotein teljes aminosavprofilt tartalmaz, így tápértékét tekintve az állati fehérjékhez hasonlóan teljes értékű. Emellett a mikoprotein előállításához minimális környezeti erőforrásra van szükség, és kisebb a szénlábnyoma, mint a növényi és állati eredetű fehérjeforrásoknak. A micélium élelmiszer-előállításban való felhasználása hozzájárul az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez és az erőforrások megőrzéséhez is, mivel gyorsan növekszik, és tömege néhány óra alatt megduplázódhat.

Milyen egészségügyi és táplálkozási előnyei lehetnek a nyomtatott élelmiszereknek?

Az osztrák startup élelmiszer-nyomtatási eljárásának egyik legfontosabb előnye lehet, hogy több mikrotápanyagot képes megtartani a végtermékben. A hagyományos ipari élelmiszer-előállítással ellentétben, amely gyakran magas hőmérsékletet és nyomást alkalmaz, ami csökkentheti a tápanyagtartalmat, a Revo technológiája alacsony hőmérsékleten és alacsony nyomáson működik. Ez biztosítja, hogy az olyan létfontosságú tápanyagok, mint az omega-3 zsírsavak, vitaminok és rostok sértetlenek maradnak.

A gyakran „szuperélelmiszerként” emlegetett micélium az a gombahálózat, amely a mikoprotein alapját képezi. A sűrű tápanyagprofiljáról ismert micélium teljes értékű fehérjeforrás, amely az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. Hússzerű textúrája lehetővé teszi a minimális feldolgozást, megőrizve természetes táplálkozási tulajdonságait. E tulajdonságai miatt a mycoprotein népszerűségre tett szert a fitneszrajongók és az egészségtudatos fogyasztók körében.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, élelmiszeripar, gomba, technológia, élelmiszergyártás, innováció, növényi-alapú-termék, élelmiszer-előállítás, gombafonal, növényi-alapú, nyomtatás, növényi-alapú-hús, alternatív-élelmiszer,