Nálunk is terem az aranyat érő élelmiszer: mégis vagyonokért árulják a piacon

agrarszektor.hu2024. október 7. 09:01

Nem sok vargányával, őzlábbal vagy csiperkével kecsegtetett az idei év, de az őszi szezonban most többen bíznak, a Dunántúl erdőit, ha épp nem esik, ellepték a gombavadászok. Nem is csoda, hiszen a piacokon 7000 Ft-ért mérik az erdei gombák királyának kilóját. Egyelőre úgy fest, jóval többen indulnak szerencsét próbálni, mint ahányan számottevő mennyiséget találnak. A vargánya szezonja csak most kezdődik, úgyhogy az elkövetkezendő pár napban már érdemes lesz járni az erdőket. De mire figyeljünk, ha gombászni indulunk? Mit kezdjünk a felesleggel, és hogyan tudjuk tartósítani az erdei gombát?

Az idei gombaszezon a lehető legszegényebb volt, tavaly azért még voltak jó időszakok, de a hőség és az aszály most kiszárította az erdőket. Hiába esett némi csapadék a Nyugat-Dunántúlon, az kevés volt ahhoz, hogy előjöjjenek a gombák. Nekem is kimaradt az idei szezon, gyakorlatilag nem volt értelmezhető mennyiségű gomba

- mondta Varga Tamás, szombathelyi gombász és biológia-kémia szakos végzettségű természetbúvár a HelloVidéknek. Kiderült, Vas megyében legutoljára 3 éve volt igazán jó a gombatermés, azóta csak ímmel-ámmal lehet találni az erdőkben. De mikor van igazán jó vargányászós idő?

Amikor egyszerre meleg és párás a levegő, és nincs szél - na, ezt szereti igazán a vargánya! A hosszan tartó, áztatós eső viszont nem kedvez, mert ilyenkor pára nem marad tartósan a földben, ezért gyaníthatóan a mostani szezon sem lesz kiemelkedő. Igazság szerint lassan ott tartunk, hogy már nem is nagyon beszélhetünk tavaszi, nyári vagy őszi gombákról, a klímaváltozás az erdőkben is érezhető. Májusban, amikor volt egy kis csapadék, kidugta a fejét az őzlábgomba, amit jellemzően őszi gombaként tartanak számon

- közölte a szintén Varga Tamás, akinek díszállat- és horgászcikk-kereskedése van Szombathelyen. 

De a helyi adottságok az időjárási viszonyokhoz képest is egészen eltérőek lehetnek, így nehéz általánosat mondani a gombák megjelenéséről

- magyarázta, majd hozzátette, most is az a hír járja, hogy Somogyban, Zalában és az Őrségben már van vargánya, de a Kőszegi-hegységben még nincs gomba. A határ valahol a Körmend utáni erdőknél húzódik, azokban az erdősávokban, ahol mi is keresgéltünk.

Nem is kérdés, egyre többen kerekednek fel, és járják a hazai erdőket. Régebben többnyire csak a falusi emberek mentek ki az erdőkbe gyűjtögetni, manapság viszont már a városiak körében is egyre nagyobb divat lett a gombászás. A legnagyobb előnye, hogy a vadon termő erdei gomba íze páratlan, semmivel sem helyettesíthető, és ha a ráfordított időt nem számoljuk, rengeteg pénzt spórolhatunk meg vele. A szombathelyi piacon például 7000 forint a vargánya kilója, így nem csoda, ha inkább egy erdei sétát választunk, és szerencsét próbálunk.

Ha vargányászni indulunk

Az első és legfontosabb szabály: érdemes minél korábban kelni és kimenni, akkor még van esélyünk másokat is megelőzni! A profik, a kosarakon túl visznek magukkal spéci gombázós kést is, aminek az éle hold alakú, a végén pedig van egy kis kefe. Ezzel könnyedén letisztíthatjuk a gombát. Ha találunk vargányát, érdemes úgy levágni a tönkjét, hogy a micélum részét ne vegyük ki, azt hagyjuk ott helyben - ezen felül még takarjuk is be avarral!

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
erdő, gomba, gombaszezon, gombagyűjtés, vargánya, gombatermés,