Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.08. kedd

agrarszektor.hu2024. október 8. 07:45

Az északkeleti tájakon lévő alacsonyszintű felhőzet és a ködfoltok délelőtti megszűnését követően általában napos időre van kilátás fátyolfelhőkkel, majd estétől nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.10.08.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.10.08.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.10.08.) napon.

2024.10.08. kedd: Az északkeleti tájakon lévő alacsonyszintű felhőzet és a ködfoltok délelőtti megszűnését követően általában napos időre van kilátás fátyolfelhőkkel, majd estétől nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Csapadék nem várható. A déli, délkeleti szél nagy területen megélénkül, az Észak-Dunántúlon erős, néhol viharos közeli lökések is lehetnek.

A csúcshőmérséklet általában 20 és 25 fok között valószínű, de az északkeleti határ mentén ennél néhány fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak.
Késő estére 11 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Habár fronthatással nem kell számolni, a légkörben zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2024.10.09 szerda: A frontális felhő- és csapadékzóna tovább vonul kelet felé, mögötte a Dunántúl jó részén több órára kisüt a nap. A csapadékzónából északkeleten, keleten legfeljebb kevés helyen eshet, egy-egy zivatar sem kizárt. A front mögött záporok alakulhatnak ki, sőt zivatar is előfordulhat. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a déli, délnyugati szél. Délután általában 20, 25 fok várható, de a csapadékos vidékeken hűvösebb lehet, illetve északkeleten a front előtt áll be a maximum.

Friss híreink:

Kapkodnak ezért a zöldségért a magyarok: még sincs belőle elég itthon

Az édesburgonya népszerű zöldség Magyarországon, van is rá igény bőven, a hazai kínálat azonban nem tudja kielégíteni az igényeket. Éppen ezért rengeteg import van a boltokban, a termelők pedig nem kapnak túl sok segítséget azért, hogy ez ne így legyen. Az Agrárszektornak Márkus Dávid, a Hékás alapítója elmondta, hogy milyen nehézségekkel kellett és kell is megbirkóznia egy batátatermelőnek itthon. Emellett kitért arra is, hogy miért és miben változtak meg a fogyasztói szokások, illetve arról is beszélt, hogy miért nehéz ma fenntarthatóan termelni.

Megszólalt a szakértő: ez kellene a drónok magyarországi elterjedéséhez

Nemcsak Magyarországon, de az egész Európai Unióban folyamatosan növekszik az érdeklődés és az igény a pilóta nélküli légi járművekre, azaz a drónokra a mezőgazdaságban is. A permetező drónok elterjedésének ugyanakkor még mindig erős korlátot szab a kijuttatható szerek szűkössége. Erről Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője beszélt az Agrárszektornak, aki azt is elmondta, hogy az idei évben az értékesítés terén már a permetező drónok mellett komolyabb hangsúlyt kaptak a monitoring drónok is. A szakember beszélt arról is, hogy bár idén nem volt keimelkedő a beruházási kedv az ágazat szereplőinél, az új pályázatok megjelenésével, de főleg a kijuttatható szerek listájának bővülésével Magyarországon és az Európai Unióban is nagy mértékben növekedhet a kereslet a mezőgazdasági drónok iránt.

Tízlábú idegen állatok jelentek meg a magyar vizekben: óriási a baj

Magyarország hosszú évek óta áll a világranglista élén azzal a komoly kockázatot jelentő ténnyel, hogy természetes vizeinkben immár 31 idegenhonos tízlábú rákfaj előfordulását sikerült igazolni. A hazai ökoszisztémát és az infrastruktúrát egyaránt veszélyeztető fajok száma legutóbb a COVID-járvány idején ugrott meg, de megállíthatatlanul terjednek a régebb óta itt lévő fajok is.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Így veri át rengeteg magyar szülő az iskolákat: jobb sorsot szánnak a gyereknek, de hiába

Az oktatásban egyre több kihívással szembesül minden diák, ám még egy ilyen embert (és gyereket) próbáló környezetben is különösen nehéz helyzetben vannak a sajátos nevelési igényű (SNI-s) diákok. Az ilyen tanulók száma sok helyen a megengedett 10%-os határértéket is jócskán meghaladja, ráadásul róluk az oktatás állandó problémái mellett talán kevesebb szó is esik. Az SNI kategóriák közti határvonalak gyakran elmosódnak, így nehéz eldönteni, ki kerülhet be a normál tanulók közé, és ki nem. A hagyományos pedagógusok gyakran nincsenek felkészítve ezeknek a kihívásoknak a kezelésére, ami tovább nehezíti a helyzetet. A Pénzcentrum mai cikkében szakértők segítségével többek között ezekről a témákról is beszélgettünk.

Felejtsd el a drága piaci birsalmát, most fillérekért megszedheted magad: listán a helyszínek

Dédanyáink idejében még szinte minden falusi ház kertjében ott állt egy birsfa; manapság azonban alig-alig látni vidéken. Nem is csoda, ha ennyire drágán kínálják a piacokon; ráadásul idén az ország nagy részén el is fagyott a termés. Ugyanakkor vannak olyan lelőhelyek, ahol a piaci ár töredékéért juthatunk friss gyümölcshöz. Hozzuk is a listát, de a legnagyobb hazai \'Szedd magad\' birstermelőket meg is kérdeztük arról, hogyan alakult az idei szezon, milyen árakra készülhetünk!

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,