Itt az igazság a jégkármérséklő rendszerről: ezt tudnod kell 2024-ben

agrarszektor.hu2024. október 8. 09:43

Idén is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer. A jégveszélyes felhőkbe ezüst-jodidot juttató talajgenerátorokat az április 15. és szeptember 30. közötti védekezési szezonban 93 napon, összesen közel 188 ezer üzemórára kellett bekapcsolni. A generátorok így a tavalyinál 6 %-kal hosszabb ideig üzemeltek. Az év hátralévő részében a rendszer karbantartási munkálatait végzik el, felkészítve azt a következő, 2025 tavaszán induló védekezési szezonra.

Az idei nyár rendkívül meleg volt: júliust és augusztust is tartós, intenzív hőhullámok jellemezték. Az 1970-es években hazánkban nyaranta átlagosan 27 napon volt magasabb a napi maximumhőmérséklet 30 Celsius foknál. Ehhez képest idén a nyár 92 napjából 78 napon (85 %) haladta meg a 30 fokot és 43 (azaz majdnem minden második) napon a 35 fokot a napi maximumhőmérséklet. Annak ellenére, hogy rendkívül aszályos volt az időjárás, a levegő nedvességtartalma magas volt, ami kedvezett a lokális, heves zivatarok és szupercellák kialakulásának - írja közleményében a NAK.

Az április 15. és szeptember 30. közötti 169 napos védekezési szezonban minden második (összesen 93) napon alakult ki jégveszélyes felhőzet hazánk felett, ebből 32 napon extrém módon jégveszélyesek voltak a zivatarok. Az idei rendkívüli időjárást jól mutatja, hogy ez utóbbi szám közel kétszerese a tavalyinak. Több alkalommal is 14 ezer méter feletti felhőtető-magasságot mértek. Itt olyan alacsony hőmérséklet (mínusz 40-50 Celsius fok) uralkodik, hogy a jégmagvak pillanatok alatt képesek hatalmas méretűre hízni.

A talajgenerátorokat idén 93 napon, összesen közel 188 ezer üzemórára kellett bekapcsolni. A rendkívüli időjárás miatt az elmúlt évekhez képest több helyen alakult ki jégeső még a védekezés mellett is. A 2024. évi védekezési időszakban a tavalyinál mintegy 60 %-kal nagyobb területre, 47 ezer hektárra jelentettek jégkárt a gazdálkodók. Ez azonban még az egyre szélsőségesebb időjárás mellett is lényegesen kisebb terület, mint 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, akkor másfélszer ekkora területre, 72 ezer hektárra érkezett jégkárbejelentés.

Az ország 986 pontjáról - 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével - ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több tízmilliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. A NAK által kiépített rendszernek az idei a hetedik üzemelési éve volt, működtetéséhez az Agrárminisztérium évi legfeljebb 2 milliárd forint külön forrást biztosít. Számítások szerint a rendszerre fordított minden 1 forint mintegy 33 forint termelési értéket óv meg, éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent. Magyarországon idén is jellemzően egy-egy extrém zivatar vagy szupercella (amely ellen sehol a világon nincs védekezési mód) okozott szűkebb területeken jelentősebb károkat.

A generátorok ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
talaj, aszály, jégkár, eső, jég, jégeső, védekezés, hőmérséklet, zivatar, meleg, kárbejelentés, jégkármérséklő-rendszer,