2024. október 9. szerda Dénes
Terjeszkedik az agráregyetem: Azerbajdzsánba megy a MATE

Terjeszkedik az agráregyetem: Azerbajdzsánba megy a MATE

agrarszektor.hu
Történelmi mérföldkőhöz érkezett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ez év októberében. Dr. Gyuricza Csaba rektor és Békési Dávid nemzetközi igazgató Azerbajdzsánban jelentették be, hogy a MATE az eurázsiai országban nyitja meg első, Európán kívüli képzési helyét.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem legfontosabb célkitűzéseinek egyike, hogy a térség, illetve Európa legmeghatározóbb agrárfókuszú felsőoktatási intézményévé váljon, amihez a hazai campusokon túl elengedhetetlenek a külhoni képzési helyek is. Mint ismeretes, jelenleg az egyetem öt magyarországi campusán és számos határon túli képzési helyén folyik a hallgatók oktatása. Ez idáig azonban csak hazánk szűkebb környezetére terjedt ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem oktatási hálózata, ami immáron hivatalosan is tovább szélesedett a MATE azerbajdzsáni jelenlétének bővítésével, különös tekintettel a magyar agrároktatás terjesztésére - írja közleményében az egyetem.

Mindezt Dr. Gyuricza Csaba és Békési Dávid hivatalos azerbajdzsáni látogatása alatt jelentették be, ahol különböző tárgyalásokat folytattak a tudományos, oktatási és agrártárca felsővezetőivel, továbbá három egyetemet és egy nagyvállalati partnert is felkerestek. Az út igen eredményesnek mondható, hiszen október 1-4. között három jelentős együttműködési megállapodás is született.

Történelmi jelentőségű az az Agro Dairy LLC-vel aláírt együttműködési megállapodás, amelynek keretében a MATE Global kihelyezett képzési hely létrehozásáról döntöttek a felek. A MATE kárpátaljai kihelyezett képzései mellett, ez az első Európán kívüli hely, ahol angol nyelven történhet oktatás magyar munkatársak kiküldésével. Az oktatás a tervek szerint helyi és nemzetközi hallgatók számára egyaránt elérhető lesz, és főként az agrárszakképzésre fókuszál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 8. 15:02