Szárnyas ragadozó bukkant fel a Balatonnál: veszélyes és gyorsan támad

agrarszektor.hu2024. október 9. 18:31

Szántódnál egy ritka madár, az ékfarkú halfarkas bukkant fel, amit szeptember 25-én fedeztek fel, és azóta számos madarászt és természetfotóst vonzott a Balatonhoz. Ez a gyors és fordulékony ragadozó más madarak zsákmányát üldözi, legjobban a kompról figyelhető meg. A Balaton ideális élőhely számára, különösen alacsony vízállásnál, amikor könnyen szerzi meg prédáját a sirályoktól és csérektől.

Szántódnál ritka madárfaj, az ékfarkú halfarkas bukkant fel, amit szeptember 25-én fedezett fel. A madár azóta nemcsak a helyi természetkedvelők, hanem az ország számos pontjáról érkező madarászok figyelmét is felkeltette. Ez a sirályokkal rokon ragadozó különleges látványossággá vált a Balatonnál, sokan utaznak oda, hogy lefotózzák. A legjobb megfigyelési pont talán a komp, ahonnan testközelből látható, ahogy a halfarkas a sirályok zsákmányát üldözi - írja a Sonline.

Miért különleges ez a madár?

Az ékfarkú halfarkas közepes méretű madár, 38-53 cm hosszú, szárnyfesztávolsága pedig 102-117 cm. Tollazata évszakonként változik: költési időszakban a felnőttek világos alsótesttel és sötét felsőtesttel, valamint hosszú, hegyes farokkal rendelkeznek. A fiatalok barnásak, kevésbé kontrasztosak. Karcsú, hosszú szárnyaik kiválóan alkalmasak a gyors és fordulékony repüléshez, amikor más madarak zsákmányát szerzik meg. A felnőttek elegáns megjelenésükkel és repülési tudásukkal emelkednek ki a levegőben. Az ékfarkú halfarkas ritka hazánkban, rendkívül gyors és fordulékony, más madarakat támad meg a levegőben, hogy megszerezze zsákmányukat.

A Balatonon kívül leginkább nagy folyóinkon és az alföldi halastavak környékén lehet őket megfigyelni, ahol sok a sirály és a csér. Az ékfarkú halfarkasok a sirályokhoz hasonlóan vizes területeken vonulnak át, és itt a Balatonnál, főleg az ősz elején van esélyünk rá, hogy meglássuk őket

- mondta Gál Szabolcs, a MME Nomenclator Bizottság titkára, aki már több alkalommal is találkozott ezekkel a ritka ragadozókkal.

Az ékfarkú halfarkas zsákmányért érkezett a Balatonhoz

Látványos, ahogy támadásba lendül, gyorsasága és fordulékonysága lenyűgöző. Nem véletlenül hívták régen "rablósirálynak". A madarászok szerint a Balaton ideális élőhely számára, főleg alacsony vízállásnál, amikor több sirály és csér gyűlik itt táplálkozni.

Ilyenkor könnyű prédát talál, hiszen a kisebb madarakat gyorsan ráveszi arra, hogy elengedjék zsákmányukat

- mondta Gál Szabolcs. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
balaton, madár, ragadozó-madarak, ragadozó, ritkaság, madarak, madárvilág, ritka,